Annons

Bolsonaro: Coronatestet var negativt

Brasiliens president Jair Bolsonaro, som den gångna helgen träffade USA:s president Donald Trump, har enligt egen utsago testat negativt för coronaviruset.
Beskedet kommer sedan flera medier tvärtom rapporterat att Bolsonaro är smittad.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
Brasiliens president Jair Bolsonaro skakar hand med USA:s president Donald Trump den 8 mars.
Brasiliens president Jair Bolsonaro skakar hand med USA:s president Donald Trump den 8 mars.Foto: Alex Brandon/AP/TT
På en bild som Fábio Wajngarten, den brasilianske presidenten Jair Bolsonaros kommunikationschef, lagt upp på Instagram syns han posera till höger om USA:s president Donald Trump. Wajngarten har nu testats positivt för coronaviruset.
På en bild som Fábio Wajngarten, den brasilianske presidenten Jair Bolsonaros kommunikationschef, lagt upp på Instagram syns han posera till höger om USA:s president Donald Trump. Wajngarten har nu testats positivt för coronaviruset.Foto: Instagram/AP/TT

"De väpnade styrkornas sjukhus och laboratoriet Sabin har återsänt ett negativt testresultat för covid-19 för republikens president Jair Bolsonaro", står det i ett inlägg på Bolsonaros Facebooksida

Tidigare under fredagen rapporterade att ett första prov tyder på att Bolsonaro smittats med det nya coronaviruset, uppger källor för den brasilianska tidningen O Dia.

Annons

Även amerikanska Fox News rapporterade att Bolsonaro smittats av viruset.

Fokus i rapportering har rört sig mycket kring det faktum att Bolsonaro och hans kommunikationschef gemensamt besök e USA:s president Donald Trump på dennes residens Mar-a-Lago i Florida den gångna helgen. Därefter har kommunikationschefen, Fábio Wajngarten, testats positivt för coronaviruset.

Berättade med munskydd

Sent på torsdagskvällen svensk tid kopplade Jair Bolsonaro upp en livesändning från sitt kontor, flankerad av två medarbetare. Alla tre hade på sig munskydd eller andningsmask.

För tittarna berättade presidenten att han testats för coronaviruset.

– Jag använder munskydd eftersom en i vårt resesällskap testade positivt i São Paulo sedan vi kommit tillbaka från vår senaste resa till USA, sade Bolsonaro i livesändningen.

Flera ministrar som var med på resan uppges också ha testats för viruset och provresultaten väntas inom kort.

Bild på Trump

En bild från kommunikationschefen Wajngartens Instagramkonto hade då börjat cirkulera i flera medier. På bilden syns den nu smittade kommunikationschefen posera sida vid sida med USA:s president.

– Jag hörde något om det där. Vi åt middag tillsammans i Florida, i Mar-a-Lago, med hela delegationen. Jag vet inte om pressekreteraren var där. Om han var där så var han där. Men vi gjorde inget särskilt ovanligt, kommenterade Trump situationen till reportrar i Vita huset.

Under fredagen (klockan 20 svensk tid) väntas Trump hålla en presskonferens om coronaviruset.

64-årige Bolsonaro har tidigare försökt tona ner pandemin och sagt att den är överdriven. Men under torsdagen ställde han in en inrikesresa och presidentens kansli säger att återgärder vidtagits för att värna hans hälsa.

Bolsonaro utsattes för en knivattack under valkampanjen 2018 och skadades svårt. Han har genomgått flera bukoperationer sedan dess.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons