Annons

Bolsonaro upprör med Pinochet-hyllning

Brasiliens president har knappt grälat klart med sin franske kollega och andra världsledare om Amazonasbränderna. Nu upprör känslokalla kommentarer om Pinochet-tiden grannlandet Chile.
Brasilien • Publicerad 5 september 2019
Michelle Bachelet under sin presskonferens i Genève.
Michelle Bachelet under sin presskonferens i Genève.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT

Det började med att Chiles expresident Michelle Bachelet, numera FN:s människorättschef, på onsdagen i Genève uttryckte farhågor om samhällsutvecklingen i Brasilien, där Jair Bolsonaro blev ny president vid årsskiftet. Hon presenterade statistik om bland annat ökat polisvåld i Brasilien, och sade:

– De senaste månaderna har vi också sett att det medborgerliga och demokratiska utrymmet krymper.

"Hejdade vänstern"

Annons

Bolsonaros svar kom snabbt.

– Hon säger att Brasilien förlorar demokratiskt utrymme, sade han till medier utanför presidentresidenset Alvorada i Brasília.

– Men om det inte hade varit för Pinochets manskap, som hejdade vänstern 1973, däribland hennes far, hade Chile i dag varit som Kuba.

Han syftade på att Alberto Bachelet, som var flygvapengeneral och trogen den dåvarande vänsterregeringen. Han greps i samband med kuppen som förde högerdiktatorn Augusto Pinochet till makten. Alberto Bachelet, Michelle Bachelets pappa, torterades och dog i fängelset 1974.

Svalt förhållande

Bolsonaros hårda ord fick i sin tur Chiles nuvarande president Sebastián Piñera att reagera.

– Åsikter bör uttryckas med respekt, sade han i Santiago.

– Jag håller inte med om det president Bolsonaro säger om en tidigare president i Chile, särskilt när det gäller något så smärtsamt som hennes fars död.

Den brasilianske presidenten har ett svalt förhållande till flera världsmakter, efter att ha kallat oro från bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron, om årets ovanligt talrika bränder i Amazonas, för "kolonialistmentalitet".

– Vi upplever en riktig miljöpsykos, har Bolsonaro sagt om farhågorna kring klimatförändringar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons