Annons
Nyheter

Johnson möblerar om – Truss ny utrikesminister

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson genomför en stor ommöblering i regeringen. Bland annat blir Liz Truss ny utrikesminister – Dominic Raab som haft jobbet hittills stannar dock kvar i regeringen.
Storbritannien • Publicerad 15 september 2021
Storbritanniens nya utrikesminister Liz Truss går ut från 10 Downing Street, efter att hon fått besked att hon ersätter Dominic Raab på posten. Premiärminister Boris Johnson genomför en stor ommöblering i regeringen.
Storbritanniens nya utrikesminister Liz Truss går ut från 10 Downing Street, efter att hon fått besked att hon ersätter Dominic Raab på posten. Premiärminister Boris Johnson genomför en stor ommöblering i regeringen.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson möblerar om i regeringen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson möblerar om i regeringen.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

"Den regering som jag i dag har tillsatt kommer outtröttligt att arbeta för att ena och utveckla landet", skriver Boris Johnson på Twitter efter att det under hela onsdagen kommit nyheter om ministrar på nya poster i den brittiska regeringen.

Den nya regeringens huvuduppgift blir enligt Johnson att tackla ojämlika villkor och bygga upp landet efter pandemin, rapporterar Reuters.

Annons

Det började på onsdagsförmiddagen då utbildningsminister Gavin Williamson meddelade att han kommer att lämna sin post: "Jag ser fram emot att fortsätta stödja premiärministern och regeringen", skriver han på Twitter.

Williamson har kritiserats för sin hantering av bland annat skolstängningar och examineringar under pandemin.

Raab ny justitieminister

Även justitieminister Robert Buckland twittrade att han slutar: "Jag är väldigt stolt över allt jag har åstadkommit. Vidare mot nästa äventyr."

En annan som byter jobb är hittillsvarande utrikesminister Dominic Raab. Han blir i stället ny justitieminister samt biträdande premiärminister.

Det har tidigare spekulerats att Johnson ville ha bort Raab från utrikesministerposten med anledning av det kaos som omgärdade tillbakadragandet från Afghanistan. Raab var på semester i Grekland under talibanernas slutoffensiv, samtidigt som regeringen i London kämpade för att evakuera britter och lokalanställda.

– Sett i backspegeln så skulle jag naturligtvis inte ha åkt på semester om jag vetat vad som skulle hända, sade han senare enligt nyhetssajten Business Insider.

Ny utrikesminister blir den tidigare handelsministern Liz Truss, som visat framfötterna när hon knutit en rad avtal efter Storbritanniens utträde ur EU.

Ny handelsminister blir den tidigare klimatministern Anne-Marie Trevelyan.

"Leverera på vallöften"

Bostadsminister Robert Jenrick var en av dem som fick lämna sitt jobb.

I stället blir den nu sittande biträdande premiärministern Michael Gove ny bostadsminister.

Annons

Finansminister Rishi Sunak tillhör en av dem som fick behålla sitt jobb.

Med den nya regeringen vill Johnson skapa ett "starkt och enat team" som kan leverera på vallöften från 2019, uppgav en Johnsons medarbetare för Reuters under dagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons