Annons

Boris Johnsons tunga budskap till britterna

Hittills har det varit rätt tyst om virusspridningen i Storbritannien. Nu säger premiärminister Boris Johnson att detta är den värsta hälsokrisen på en generation.
Coronavirus • Publicerad 12 mars 2020
Premiärminister Boris Johnson förbereder britterna på svåra tider i virusutbrottets spår. Arkivbild.
Premiärminister Boris Johnson förbereder britterna på svåra tider i virusutbrottets spår. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Enligt regeringens chefsrådgivare i vetenskapliga frågor, Patrick Vallance, ligger Storbritannien cirka fyra veckor efter utvecklingen i Italien, Europas värst drabbade land.

– Det finns för närvarande cirka 590 identifierade fall i Storbritannien och över 20 patienter vårdas på intensivvårdsavdelningar. Om man kalkylerar med var det innebär i verkliga tal, är det mycket mer troligt att mellan 5 000 och 10 000 personer är smittade i detta ögonblick, sade Vallance på en presskonferens ihop med Johnson.

Annons

Tio personer har dött sedan utbrottet.

Ny fas inledd

Efter ett möte med nödkommittén COBR fastslog Johnson att landet gått över från en väntfas till en begränsningsfas. Han flaggar för att den farligaste perioden för britterna inleds om några veckor:

– Nu handlar det inte bara om ett försök att begränsa sjukdomen så mycket som möjligt, utan om att försena spridningen.

Enligt Vallance ligger toppen av antalet brittiska virusfall 10–14 veckor bort, eller ytterligare lite längre fram.

Skolorna öppna

Än så länge tänker Johnson inte stänga skolorna, som i Irland och andra europeiska länder. Men den hållningen kan ändras när viruset sprids, enligt honom.

Vallance tillägger att en åtgärd som skolstängning är praktiskt taget verkningslös, om den inte varar i 13–16 veckor eller längre.

Johnson råder medborgarna med virussymptom, om än lindriga, att stanna hemma i minst en vecka. Viruskrisen kommer att leda till kännbar splittring över hela landet "under många månader", befarar han.

Den globala börskollapsen skonade inte London på torsdagen. FTSE-index föll med 10,9 procent, det värsta raset under en dag sedan 1987. Även pundet fick lida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons