Annons
Nyheter

Börsanställd häktad för insiderbrott

En specialist på marknadsövervakning på Stockholmsbörsen har häktats tillsammans med två andra män misstänkta för grova insiderbrott.
– Personerna har en koppling till varandra, säger åklagaren Pontus Hamilton.
Ekonomi • Publicerad 15 september 2023
Ekobrottsmyndigheten (EBM) misstänker grova insiderbrott på börsen. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten (EBM) misstänker grova insiderbrott på börsen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Stockholms tingsrätt fattade beslutet om häktningarna efter drygt en timmes häktningsförhandling på fredagen. En av de nu häktade männen arbetar på Stockholmsbörsen.

– Det rör sig om personer som misstänks ha handlat med finansiella instrument med hjälp av information som inte varit offentlig, och som därmed gjort en vinst, säger Pontus Hamilton.

Annons

Ytterligare två män från Stockholmsområdet har utpekats som inblandade i affärerna. Samtliga tre misstänks på sannolika skäl för flera fall av grovt insiderbrott, men förnekar brott.

Jobbar med övervakning

Den anställde på börsen och de två andra anhölls och greps i samband med en gryningsräd tidigt i tisdags morse, då flera beslag också gjordes.

Exakt hur den misstänka insiderhandeln har gått till vill åklagare Pontus Hamilton inte gå in på.

– Det jag kan säga är att det handlar om värdepapper som varit noterade på Nasdaq. Det har handlat om ganska stora investeringar, och vinsterna handlar åtminstone om några miljoner kronor, säger han.

Den anställde på Stockholmsbörsen jobbar inom ett övervakningsteam, men har inte en ledande roll, enligt Erik Gruvfors, pressansvarig på Nasdaq Stockholmsbörsen.

"Han är inte i tjänst och är avstängd från alla våra system. Vi genomför en intern utredning kring den anställdes ageranden i förhållande till misstankarna men som åklagaren sagt tidigare så är deras utredning inte riktad mot Nasdaq Stockholm i sig", skriver han i ett mejl till TT.

Misstänkta affärer 2021–2022

Enligt Gruvfors samarbetar börsen med polisen och de vill inte lämna ytterligare kommentarer under pågående utredning. Åklagare Pontus Hamilton säger att anmälan om de misstänkta brotten inte kom från Nasdaq.

– Nej, det här har inte kommit från Nasdaq. Det har kommit in från andra håll. Dels genom anmälan och dels genom eget utredningsarbete där vi nystat upp det hela, säger Pontus Hamilton.

Insiderbrotten de tre männen är misstänkta för uppges ha begåtts mellan oktober 2021 och maj 2022. Pontus Hamilton bekräftar att enbart en av de tre personerna arbetar på Nasdaq, men vill inte gå in på männens relation till varandra mer än att det finns en "koppling" mellan dem.

En fjärde person greps i onsdags – misstänkt för samma brott – men har släppts efter förhör. Däremot kvarstår misstankarna mot personen.

Fakta: Kan ge sex års fängelse

Insiderbrott och marknadsmanipulation kan ge upp till två års fängelse. Grovt insiderbrott kan ge upp till sex års fängelse.

Marknadsmanipulation handlar framför allt om handel eller läggande av order på värdepappersmarknaden som kan påverka aktiekurserna på ett falskt eller vilseledande sätt.

Den som avslöjar insiderinformation kan dömas för obehörigt röjande av insiderinformation.

Insiderbrott begås om någon använder information som inte har offentliggjorts – så kallad insiderinformation – för handel med aktier, obligationer, fondandelar eller andra typer av finansiella instrument.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons