Annons
Nyheter

Börsen och kronan tog stryk i räntefrossan

Stockholmsbörsen föll och kronan pressades nedåt i en ny våg av räntefrossa.
Marknaden positionerade om sig efter onsdagens oväntat kärva räntebesked från USA:s centralbank.
Börs • Publicerad 21 september 2023
Det blev stökigt på börserna och valutamarknaden efter en oväntat hökaktig räntepaus från USA:s centralbank. Arkivbild
Det blev stökigt på börserna och valutamarknaden efter en oväntat hökaktig räntepaus från USA:s centralbank. ArkivbildFoto: Erik Simander/TT

OMXS-index sjönk 1,0 procent.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index föll särskilt räntekänsliga bolag som fastighetsbolaget SBB och Nibe Industrier, de backade 6,6 respektive 6,7 procent.

Annons

Telia och Tele2 steg kraftigt, 2,2 respektive 3,5 procent. Bolagen säkrade under dagen tillstånden i Post- och telestyrelsens frekvensauktion för mobilbanden.

Även de ledande Europabörserna hade en dag med minuskurser. Nedgångarna var i de flesta fallen större än på Stockholmsbörsen.

Den hökaktiga räntepausen från USA:s centralbank Federal Reserve i onsdags inkluderade en tydlig signal om att styrräntan kan höjas igen senare i år och att det dessutom ser ut att bli färre räntesänkningar 2024–2025 än i tidigare ränteprognos.

Riksbanken följde på torsdagen upp med en väntad höjning av styrräntan till 4 procent, den högsta nivån sedan oktober 2008. Det hjälpte dock föga för kronan.

En euro kostade 11:91 kronor vid 17.30-tiden, sju öre mer än före onsdagens Fed-besked, och börjar därmed krypa närmare måndagens historiska bottennapp på 12 kronor per euro. Mot dollarn har kronan samtidigt tappat 13 öre till 11:17 kronor per dollar sedan Fed-beskedet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons