Annons

Börsen tappade sugen och sjönk marginellt

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan svagt nedåt.
Det som såg ut att bli en rejäl uppgång under början av handelsdagen krympte till – ingenting. Det breda OMXS-indexet sjönk marginella 0,1 procent.
Börs • Publicerad 20 mars 2020
Stockholmsbörsen sjönk marginellt på fredagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen sjönk marginellt på fredagen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Därmed reduceras börsens coronakrasch sedan toppnoteringen den 19 februari till omkring 26 procent. Sett över hela veckan sjönk OMXS-index 1,6 procent.

Marknaden välkomnade nya omgångar av stödåtgärder från såväl centralbanker som regeringar, som syftar till att hantera den globala ekonomiska tvärnit som har skapats av coronapandemin.

Annons

Mest uppåt i kraft av indextyngd drog verkstadskoncernen ABB och läkemedelskoncernen Astra Zeneca vars aktier steg 1,9 respektive 1,2 procent.

Lastbilstillverkaren AB Volvo stänger ned det mesta av verksamheten, likt resten av Europas fordonsindustri, och permitterar alla anställda i Sverige med hänvisning till coronakrisen. Aktien sjönk 1,0 procent.

Swedbanks aktie sjönk 4,4 procent efter Finansinspektionens beslut om en sanktionsavgift på fyra miljarder för storbanken för dess brister i hanteringen av penningtvätt i Baltikum. Allra sämst bland storbolagen på OMXS30-index gick kullagertillverkaren SKF, ned 6,2 procent.

Kronan stärktes något sedan Riksbanken i torsdags ingått ett så kallat swapavtal med USA:s centralbank som ökar tillgången till dollarlån i Sverige.

Europabörserna stängde på plus. CAC40-index i Paris steg 5,0 procent, DAX-index i Frankfurt ökade 3,7 procent och FTSE100-index i London gick upp 0,8 procent.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel stängningsförändring.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons