Annons
Nyheter

Ericsson ledde bred börsuppgång

Kurserna steg stadigt på handelsveckans sista dag med telekomjätten Ericsson som draglok. Vid stängning hade Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit 1,8 procent.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2023
Volvo Cars fanns bland fredagsvinnarna på börsen. Arkivbild.
Volvo Cars fanns bland fredagsvinnarna på börsen. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Ericssons aktie lyfte 4,3 procent efter beskedet i torsdags om att en uppgörelse träffats med USA:s justitiedepartementet om en företagsbot på 2,2 miljarder kronor, kopplad till en muthärva i Irak. Ericsson hade tidigare avsatt 2,3 miljarder kronor, så fredagens kursreaktion kan ses i ljuset av att bötesbeloppet inte blev högre.

Uppgången var bred i indexet över de mest omsatta aktierna, OMXS30, där bara två bolag backade: läkemedelsbolaget Astra Zeneca och hygienbolaget Essity, som båda tappade marginella 0,1 procent.

Annons

I topp på OMXS30 återfanns förutom Ericsson molntjänstbolaget Sinch och investmentbolaget Kinnevik, som steg 4,0 respektive 3,9 procent.

Boliden fick en sänkt rekommendation av en amerikansk storbank, men gruvbolagets aktie ökade ändå 0,9 procent.

Biltillverkaren Volvo Cars, som redovisade rekordförsäljning för februari, lyfte 5,8 procent.

Med fredagens uppgång steg Stockholmsbörsen 1,4 procent för veckan som helhet.

På de ledande Europabörserna var trenden huvudsakligen positiv. DAX-index i Frankfurt ökade 1,6 procent och CAC40-index i Paris klättrade 0,9 procent, medan FTSE100-index i London stängde oförändrat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons