Annons
Nyheter

Bostadspriserna ner 17 procent sedan i våras

Bostadspriserna fortsatte att gå ner i december. Lägenhetspriserna föll med 1,5 procent och villapriserna med 2,9 procent, visar ny statistik.
Ekonomi • Publicerad 2 januari 2023
Bostadspriserna fortsatte att dala i december. Lägenhetspriserna föll med 1,5 procent och villapriserna med hela 2,9 procent, visar ny statistik. Arkivbild.
Bostadspriserna fortsatte att dala i december. Lägenhetspriserna föll med 1,5 procent och villapriserna med hela 2,9 procent, visar ny statistik. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
Robert Boije, chefekonom på SBAB kommenterar prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Robert Boije, chefekonom på SBAB kommenterar prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Priserna på bostäder föll med i genomsnitt 2,4 procent i december i Sverige. Prisfallen är större än vad som kan förklaras av normala säsongsmönster, enligt banken SBAB och bostadssajten Boolis månadsstatistik.

Sedan toppnoteringen i våras har bostadspriserna för villor och lägenheter tillsammans nu fallit med nästan 17 procent.

Annons

"Vår prognos har varit att bostadspriserna ska falla med drygt 20 procent i Sverige som helhet enbart till följd av ränteuppgången. Vi börjar helt klart närma oss de nivåerna nu," säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

När det gäller villor har det största fallet från pristoppen skett i Stormalmö, med 21,4 procent ner. Lägenhetspriserna har fallit mest i norra Sverige, med 17,2 procent nedåt sedan toppen.

Villor generellt har fallit mer i pris, minus 19 procent, än bostadsrätter, ner 14 procent.

"Vi har så här långt sett större prisfall på villor än för lägenheter med undantag för Norra Sverige där lägenhetspriserna fallit något mer än villorna. Det är troligt att de höga elpriserna i landets mellersta och södra delar slår hårdare mot villorna än lägenheterna," säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons