Annons

15 döda – men eldupphöret sägs ändå fungera

Trots ett antal dödsoffer i eldväxlingar beskrivs läget i Idlib nu som lugnt, sedan ett skört eldupphör trätt i kraft i natt.
Syrien • Publicerad 6 mars 2020
Räddningsarbetare i Idlib på torsdagen. Bilden kommer från den oppositionella civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna och dess äkthet har styrkts av AP.
Räddningsarbetare i Idlib på torsdagen. Bilden kommer från den oppositionella civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna och dess äkthet har styrkts av AP.Foto: Vita hjälmarna via AP/TT

Minst 15 dödsfall har konstaterats sedan eldupphöret inleddes, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) , som bevakar kriget med hjälp av källor på plats.

Men trots dessa händelser beskriver SOHR läget i det stora hela som "oroligt lugnt".

Annons

Dödsfallen ska ha kommit i eldväxlingar mellan syriska regimstyrkor och jihadister, alltså utan direkt inblandning av Turkiet och Ryssland.

Det var de två stormakternas presidenter, Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan, som kom överens om stridsstoppet, efter över sex timmars samtal i Moskva på torsdagen. Enligt överenskommelsen ska länderna upprätta en säker korridor längs med motorvägen M4, som kommer från medelhavskusten och går i östvästlig riktning genom Idlib. Där ska soldater från bägge sidor patrullera.

– Under de första timmarna bevittnar vi ett mycket spänt lugn från alla krigande parter, sade oppositionsföreträdaren Ibrahim al-Idlibi till nyhetsbyrån Reuters under natten.

– Alla är medvetna om att överträdelser från någon sida skulle bemötas. Men stilleståndet är väldigt skört.

Turkiet och Ryssland stödjer olika sidor i kriget i Syrien och har vid flera tidigare tillfällen, som vid ett möte i Sotji 2018, nått uppgörelser som sedan brutit samman.

Under torsdagen anföll flera parter in i det sista, och tiotals dödsoffer skördades. Bland annat miste minst 15 civila livet när ryska stridsflygplan bombade staden Maarat Misrin, enligt SOHR.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons