Annons
Nyheter

Landskronabranden misstänks vara anlagd

Den brand som bröt ut i ett åttavåningshus i Landskrona under söndagsförmiddagen är under kontroll. Det hundratal boende som tvingades evakuera kommer inte att kunna återvända förrän tidigast i morgon. Polisen misstänker att branden anlagts.
Olyckor • Publicerad 5 juli 2020
Polisen har evakuerat de boende. Branden är under kontroll.
Polisen har evakuerat de boende. Branden är under kontroll.Foto: Johan Nilsson/TT
Larmet om branden kom vid klockan 10.30.
Larmet om branden kom vid klockan 10.30.Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag är lite chockad. Det verkar som att min lägenhet har blivit väldigt hårt drabbad, säger Marika Torndal, som bor i huset.

Larmet om branden kom vid klockan 10.30 och enligt Räddningstjänsten Syd startade den på vinden i huset i området Silvergården. Branden spred sig till underliggande lägenheter.

Annons

Polisen misstänker att branden är anlagd, och en förundersökning om grov mordbrand har upprättats.

– Vi har inte kunnat hitta någon naturlig brandorsak. En teknisk undersökning kommer att genomföras när det svalnat på platsen, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Marika Torndal berättar att hon såg de första flammorna slå ut från huset och att vinden låg på bort från hennes lägenhet. Men så plötsligt vände den.

– Först såg det inte så farligt ut, men sen spred det sig åt andra hållet också. Det är klart det känns jobbigt och jag vet inget än.

Hon är ändå glad att hon och hunden kom ut med livet i behåll.

– Det ringde på min dörr och jag tog lite tid på mig att öppna, men sen var det bara rök i trapphuset. Jag har svårt att gå, det var besvärligt och panikartat.

Farlig rök

Strax före klockan 18 höll räddningstjänsten på med eftersläckningsarbete.

– Vid den sista kontrollen upptäckte vi några "hotspots" under en plåt längs med fasaden, där vi misstänker att det brinner. Vi håller på och frilägger den för att kolla att vi inte har någon spridning i fasaden, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Han berättar att vinden är helt utbrunnen, och att det även brunnit i två lägenheter direkt under vinden.

– På vinden ligger det brandmassor, där det förekommer glödbränder. Därför kommer vi ha ett höjdfordon på plats för bevakning under natten.

Annons

Sex enheter från räddningstjänsten deltog i släckningsarbetet. Ingen kom till skada i samband med branden.

På grund av röken gick räddningsledaren ut med ett VMA-meddelande när branden pågick.

Misstänker mordbrand

Enligt polisen var evakueringen av de drabbade trappuppgångarna klar vid 13-tiden.

– Vi har ett flertal resurser på plats och är nu klara med evakueringen av de cirka 100 personerna som vi har samlat vid två skolor i närheten, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i Region Syd.

De boende kommer inte att kunna återvända till sina bostäder förrän tidigast under måndagen, enligt Joel Johansson.

I mitten av juni brann det i ett flerfamiljshus i det närliggande området Koppargården, skriver Sydsvenskan.

Inte heller vid branden i juni kom någon till skada. I det ärendet har en förundersökning om mordbrand upprättats, men det finns ingen misstänkt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons