Annons

Brexitskugga hänger över England

Brexitskuggan hänger tungt över allt och alla i brittisk politik.
Bland allmänheten växer ilskan bland både anhängare och motståndare över de styrandes oförmåga att enas om en lösning.
Storbritannien • Publicerad 7 maj 2019
Både sol och skugga råder på Katedraltorget i Peterborough, framför stadens imponerande medeltidskatedral. Invånarna här är liksom i övriga Storbritannien hjärtligt trötta på dödläget kring brexit.
Både sol och skugga råder på Katedraltorget i Peterborough, framför stadens imponerande medeltidskatedral. Invånarna här är liksom i övriga Storbritannien hjärtligt trötta på dödläget kring brexit.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Peterborough, en dryg timmes tågfärd norr om London, är ett ganska typiskt stycke England, våren 2019.

Centrum är nuförtiden en galleria under tak. En stor del av invånarna pendlar till huvudstaden och de pubar som överlevt har fått sällskap av indiska och östeuropeiska restauranger.

Annons

Och invånarna är hjärtligt trötta på att prata brexit.

– Folk är besvikna och förvirrade. Håller vi på att lämna eller inte? Vad händer? undrar även Yasir Saddiqui, lokalpolitiker för oppositionspartiet Labour.

Många invandrare

Peterborough är brexitland. 61 procent röstade för att lämna EU i folkomröstningen 2016. Invandringen pekas ofta ut som en av huvudorsakerna – även bland många av dem som själv har sina rötter i andra länder.

– Jag är från Kashmir, men jag är stolt över att vara både född och uppvuxen i England. Men många här är oroliga över invandringen från Afrika och länderna i Mellanöstern, säger Shamraiz Ali från Konservativa partiets lokalavdelning.

Ali och Saddiqui träffar TT utanför en bowlinghall som tillfälligt tjänstgör som vallokal under lokalvalen. Här bor många med ursprung i Indien och Pakistan. Stadsdelen strax öster om centrum är sliten och bedagad, men inte något problemområde.

Turister och företag

Peterborough är inget krisområde. Kommunikationerna till London är bra. Ett omfattande moderniseringsprogram under början av 2000-talet lockar fortfarande företag och investeringar.

Mitt i centrum tronar den imponerande medeltidskatedralen, färdigbyggd 1238 och begravningsplats för bland andra Henrik VIII:s första hustru, Katarina av Aragonien. Turisterna lockas även till Flag Fen-området strax utanför staden, med några av Storbritanniens främsta fynd från bronsåldern.

Shamraiz Ali tror på en god framtid, även om han själv röstade för att inte lämna EU i folkomröstningen 2016.

– Men vi kommer att överleva. Vi har goda relationer till omvärlden och länderna i samväldet. Vi är världens sjätte största ekonomi. Fast vi behöver en övergångsperiod och en uppgörelse med EU, betonar han.

Farage laddar

Peterborough har stadigt röstat antingen Labour eller Tories och tillhör de "vågmästarområden" som ofta följer den nationella trenden i parlamentsvalet. Konservative Stewart Jackson vann valet 2015, då dåvarande premiärministern David Cameron fick egen majoritet. Labours Fiona Onasanya tog sedan över 2017, då Camerons efterträdare Theresa May gjorde ett uselt val.

Annons

Nu är dock Onasanya sparkad av både sitt parti och hela valkretsen, som i en unik omröstning dragit in hennes mandat sedan hon dömts för att ha ljugit i rätten om en fortkörning.

Hennes ersättare ska nu väljas i ett fyllnadsval den 6 juni. Ärkebrexitören Nigel Farage laddar redan för en storstilad lokal kampanj för det nybildade Brexitpartiet och kommer till Peterborough på tisdagen.

Shamraiz Ali hoppas dock att brexitörerna ska kunna motas före det – genom att Tories och Labour till sist ska kunna enas i parlamentet.

– Nu måste vi vara praktiska och leverera brexit, säger lokalpolitikern i Peterborough.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons