Annons

Brittisk finansminister vill satsa hårt

Ekonomi • Publicerad 4 september 2019
Storbritanniens finansminister Sajid Javid vill se ett slut på åtstramningspolitiken.
Storbritanniens finansminister Sajid Javid vill se ett slut på åtstramningspolitiken.Foto: Alberto Pezzali AP/TT

Storbritannien är redo att vända blad när det gäller finanspolitiska åtstramningar, enligt landets finansminister Sajid Javid.

Han presenterade en lång rad finanspolitiska satsningar, som betraktas som en del av den konservativa brittiska regeringens försök att få till ett nyval.

Annons

– En ny ekonomisk era behöver en ny ekonomisk plan och i dag lägger vi grunden för den snabbaste utgiftsökningen på 15 år, sade Javid till det brittiska parlamentet.

Javid, tidigare koncernchef på Deutsche Bank, tog över som finansminister när Boris Johnson blev premiärminister i juli. Han har sedan tidigare utlovat mer resurser till satsningar som hjälper det brittiska folket, som utbildning, hälsovård och säkerhet och vill sätta punkt på ett årtionde präglat av strama finansiella tyglar.

För det kommande budgetåret, som inleds efter vad regeringen hoppas ska bli brexitdagen den 31 oktober, vill Javid bland annat skjuta till 13 miljarder pund (cirka 155 miljarder kronor) i vad han beskriver som en "infrastrukturell revolution".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons