Annons

Brittiska Labour hotar med bonusförbud

Det kan bli ett förbud mot bonusar i finanssektorn om det socialdemokratiska oppositionspartiet Labour kommer till makten i Storbritannien, rapporterar tidningen Financial Times. Hotet kommer från partiets så kallade skugg-finansminister John McDonnell.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2019
Parlamentsledamoten John McDonnell, så kallad skugg-finansminister i Storbritannien, kan tänka sig förbud mot bonusar i finanssektorn. Arkivbild
Parlamentsledamoten John McDonnell, så kallad skugg-finansminister i Storbritannien, kan tänka sig förbud mot bonusar i finanssektorn. ArkivbildFoto: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Antingen måste bonusarna strypas frivilligt eller så blir det omfattande reglering, enligt John McDonnell.

– Om detta fortsätter och City (finanssektorn i London) inte lär sig sin läxa måste vi vidta åtgärder. Jag varnar dem nu, säger McDonnell.

Annons

– Om vi måste vidta åtgärder kommer vi att göra det, tillägger han.

Enligt McDonnell är de ersättningsnivåer som förekommer i finanssektorn "en återspegling av de groteska orättvisor som folk numera ser som kränkande".

Oppositionspartiet Labour, under ledning av oppositionsledaren Jeremy Corbyn, har tidigare även lanserat ett förslag om en särskilt skatt på finansiella transaktioner som enligt kalkyler skulle dra in 4,7 miljarder pund (cirka 56 miljarder kronor).

Enligt den brittiska statistikmyndigheten ONS utgör bonusar nästan en fjärdedel av lönerna i finanssektorn och år 2017 betalades det totalt ut bonusar för 46,4 miljarder pund (cirka 550 miljarder kronor).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons