Annons
Nyheter

Raab: Slut på brittisk tvätt av "blodspengar"

Den brittiska regeringen inför sina första ekonomiska sanktioner sedan EU-utträdet. Straffåtgärderna riktar sig mot 25 ryska och 20 saudiska medborgare och nu ska det bli stopp på tvättandet av "blodspengar" i Storbritannien, säger utrikesminister Dominic Raab.
Storbritannien • Publicerad 6 juli 2020
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

– Om du är kleptokrat eller organiserad brottsling kommer du inte längre att kunna tvätta dina blodspengar i det här landet, säger Raab i parlamentet.

De ryssar som London sätter åt anses på ett eller annat sätt ha varit delaktiga i övergreppen mot den ryske advokaten och skatterevisorn Sergej Magnitskij, som dog i ett fängelse i Moskva 2009.

Annons

– De första åtgärderna kommer att beröra de individer som var inblandade i tortyren och mordet på Sergej Magnitskij, advokaten som avslöjade det största kända skattebedrägeriet i den ryska historien, säger Raab.

Det tyngsta namnet på sanktionslistan är Alexander Bastrykin, den nationella ryska utredningskommitténs ordförande, som rapporterar direkt till president Vladimir Putin. Bastrykin har sedan tidigare också amerikanska och kanadensiska sanktioner riktade mot sig för sin roll i fallet Magnitskij.

"Vidta vedergällningsåtgärder"

Moskvas reaktion på Londons besked lät inte vänta på sig:

"Den ryska sidan förbehåller sig rätten att vidta vedergällningsåtgärder i samband med Storbritanniens fientliga beslut", skriver ambassaden i London i ett uttalande.

Den amerikanske finansmannen Bill Browder, som var klient hos Magnitskij, är desto mera nöjd och välkomnar det brittiska beslutet som en "enorm milstolpe".

– Dörrarna har nu öppnats. Detta är början på en ny trend inom människorätt, säger Browder.

De saudiska medborgare som beläggs med sanktioner pekas ut för inblandning i mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober 2018.

Även fyra institutioner finns med på den brittiska sanktionslistan.

"Blod på sina händer"

Straffåtgärderna är de första som införs med stöd av en lag som stiftades under 2018. Den nya lagen motiverades av EU-utträdet – tidigare samordnades sanktionerna inom det europeiska samarbetet – och ska vara ett verktyg för att försöka rensa upp bland de enorma summorna från mer eller mindre ljusskygg verksamhet som tvättas i det finansiella centret London.

Dominic Raab tog hur som helst i från golvet i parlamentet:

– I dag skickar den här regeringen ett mycket tydligt meddelande å det brittiska folkets vägnar, om att de med blod på sina händer, banditerna, despoterna, kumpanerna och diktatorerna inte kommer att vara fria att valsa in i landet för att köpa egendom på Kings road, för att julhandla i Knightsbridge, eller ärligt talat att sippra smutsiga pengar genom brittiska banker eller andra finansinstitutioner, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons