Annons
Nyheter

Broras i Norge krävde räddning med helikopter

En mindre bro har rasat samman i Øyer kommun i Gudbrandsdalen i Norge på måndagsmorgonen, rapporterar norska VG. En lastbilsförare som fastnade på bron har räddats med hjälp av helikopter.
Norge • Publicerad 15 augusti 2022
Drönarbild över Trettenbron i Norge som rasade samman under måndagsmorgonen.
Drönarbild över Trettenbron i Norge som rasade samman under måndagsmorgonen.Foto: Stian Lysberg Solum/TT
Trettenbron i Gudbrandsdalen har rasat samman.
Trettenbron i Gudbrandsdalen har rasat samman.Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Trettenbron i Øyers kommun har rasat samman.
Trettenbron i Øyers kommun har rasat samman.Foto: Johan Hallnäs

Larmet om broraset kom strax efter 07.30-tiden på måndagsmorgonen. Enligt polisens första uppgifter hade en lastbil och en personbil hamnat i vattnet. Det visade sig dock att lastbilen hängde med den bakre del av släpet över den lutande brokanten, medan personbilen delvis hamnat under ytan.

Lastbilschauffören fick hjälp att ta sig från bron av en räddningsarbetare som hissades ned med helikopter, enligt NRK. Föraren av personbilen ska ha tagit sig ut på egen hand. Båda uppges vara fysiskt oskadda.

Annons

All tillgänglig räddningspersonal skickades till platsen, men senare under förmiddagen kunde den stora räddningsinsatsen avslutas. Det finns inga uppgifter om att fler personer hamnat i vattnet.

Polisen säger att det är för tidigt att svara på vad som ligger bakom brokollapsen, men att händelsen kommer att utredas.

Norges vägmyndighet och Innlandets fylke meddelar att man ska inleda en extern utredning av olyckan, som kommer att genomföras av en oberoende expertpanel. Vägmyndigheten ser också över tillsynen av andra broar med liknande konstruktioner.

Trettenbron är en 148 meter lång träbro som öppnade för trafik 2012. Bron är en så kallad fackverksbro, en teknik som bygger på att fackverk med ett stort antal bärande trianglar bär upp vägen. Fackverken är oftast av stål, men kan även vara av trä, och de kan ligga antingen under eller över körbanan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons