Annons
Nyheter

Åklagaren om bilmordet: Hela släkten inblandad

Det är två bröder som åtalas, misstänkta för att ha kört ihjäl sin mamma.
Men enligt åtalet var hela släkten inblandad i händelsen, där även mammans pojkvän skadades svårt.
– Det är en stor krets anhöriga inblandade, säger åklagaren Hediye Kurt.
Brott • Publicerad 2 mars 2023
Kammaråklagare Hediye Kurt under en pressträff på polishuset i Göteborg.
Kammaråklagare Hediye Kurt under en pressträff på polishuset i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blommor på den plats där kvinnan och hennes nya man blev påkörda i somras. Arkivbild.
Blommor på den plats där kvinnan och hennes nya man blev påkörda i somras. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Kvinnans söner, 17 respektive 22 år gamla, körde enligt åtalet upp på gångbanan och ökade farten.

Sedan körde de, i hög fart, på sin mamma och hennes pojkvän.

Annons

Kvinnan kastades upp i luften och landade enligt åtalet cirka 40 meter bort från påkörningsplatsen.

Paret fördes till sjukhus, där mamman dog av bland annat svåra huvudskador. Mannen blev svårt skadad, men överlevde och lever i dag på hemlig ort.

Enligt kammaråklagare Hediye Kurt ligger hedersmotiv bakom den uppmärksammade bilattacken, en lördagseftermiddag i Lundby på Hisingen i Göteborg i slutet av juli förra året.

– Det har varit tidskrävande, att titta på vad som har hänt och vad som har lett till det. Men vi har lyckats utreda ändå att det ligger ett hedersmotiv bakom dessa gärningar, säger hon.

På torsdagen lämnades åtalet in. Sönerna åtalas misstänkta för bland annat mord och mordförsök. Samtidigt åtalas även pappan och farföräldrarna.

– Det är speciellt på det sättet att det är två söner som dödar sin mamma och försöker döda sin mammas pojkvän, och det är en stor krets anhöriga som är inblandade i konflikten. Det är klart att det väcker känslor, säger Hediye Kurt.

Hot via Facebook

De inblandade är alla romer. Mamman, som var i 40-årsåldern, hade lämnat barnens pappa och inlett en ny relation som släkten motsatte sig.

– Den nya relationen accepteras inte av kollektivet och leder till en upptrappning av hat och hot mot målsägandena, säger Hediye Kurt.

Enligt åklagaren var ett motiv för brotten att bevara eller återupprätta familjens heder.

– I grund och botten så handlar det om den patriarkala makten. Om att bevara eller återupprätta familjens, släktens eller gruppens anseende, säger hon.

Annons

Samtidigt som kvinnans söner nu åtalas, åtalas deras farföräldrar misstänkta för bland annat grovt skyddande av brottsling.

I åtalet ingår dessutom flera fall av olaga hot mot den dödade kvinnan och hennes nya man, bland annat från brödernas pappa.

Uppmaning till självmord

Farföräldrarna åtalas dessutom misstänkta för uppmaning till självmord, efter att i en livesändning på Facebook några veckor före mordet ha uppmanat kvinnan att hoppa från Älvsborgsbron.

"Fyll din bröstkorg/fickor med stenar och kasta dig nedför Älvsborgsbron", hade farfadern bland annat sagt i en livesändning.

– Vi gör gällande att även för dessa gärningar har ett av motiven varit heder, säger Hediye Kurt.

I ett fall av olaga hot är också den skadade mannens pappa målsägande. Samtidigt är han åtalad misstänkt för grovt förtal mot brödernas farfar i en livesändning på Facebook.

Just livesändningarna är en viktig del av bevisningen. Bland annat en där en av bröderna efter dådet gör vissa medgivanden.

– Det är en livesändning kort efter påkörningen. En av bröderna uttalar att det är så de gör med horor, han gör det tydligt att de inte accepterar relationen, säger Hediye Kurt.

Enligt åklagaren är det inget försvar att även de båda bröderna kan ses som offer för hederskulturen.

– Det är inbyggd i hederskontexten att de som begår gärningar också är offer för grupptrycket, men det är ingen ansvarsfriande grund. Det är deras egna val att handla på det sättet som de gjort, säger hon.

Fakta: Hedersrelaterade brott

Sedan sommaren 2022 är hedersförtryck ett eget brott. Den nya rubriceringen innebär en strängare straffskala för den som upprepat begår ett brott med hedersmotiv mot en person. Det kan till exempel handla om att återkommande hindras från umgänge med jämnåriga, att inte få klä sig på ett visst vis eller att inte få delta i viss undervisning i skolan.

I lagen står att motivet ska vara för att "bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps heder". Straffet är fängelse i lägst ett och högst sex år.

För handlingar som redan tidigare var brottsliga, som mord, misshandel, våldtäkt eller liknande, utgör hedersmotivet en försvårande omständighet.

Källa: NE, Hedersförtryck.se

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons