Annons

Nu sveper supertisdagen över USA

16 val, hisnande 1 357 delegater och tiotusentals frivilligarbetare. Supertisdagen är i gång i USA.
Den stora striden om Demokraternas presidentkandidatur lär stå mellan den demokratiske socialisten Bernie Sanders och den förre vicepresidenten Joe Biden, som de senaste dagarna fått rejäl draghjälp av sina tidigare rivaler.
USA • Publicerad 3 mars 2020
De demokratiska presidentaspiranterna Joe Biden (tv) och Pete Buttigieg debatterar mot varandra den 19 februari. Buttigieg har nu ställt sig bakom Biden.
De demokratiska presidentaspiranterna Joe Biden (tv) och Pete Buttigieg debatterar mot varandra den 19 februari. Buttigieg har nu ställt sig bakom Biden.Foto: John Locher/AP/TT
Minnesotasenatorn och tidigare presidentaspiranter Amy Klobuchar ställer sig bakom den förre vicepresidenten Joe Bidens kampanj vid ett framträdande i Dallas i Texas.
Minnesotasenatorn och tidigare presidentaspiranter Amy Klobuchar ställer sig bakom den förre vicepresidenten Joe Bidens kampanj vid ett framträdande i Dallas i Texas.Foto: Eric Gay/AP/TT
Den demokratiska presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders.
Den demokratiska presidentaspiranten och Vermontsenatorn Bernie Sanders.Foto: Andy Clayton-King/AP/TT

Stämningen var uppsluppen när Joe Biden intog scenen i Texasstaden Dallas tillsammans med sina avhoppade tidigare rivaler. Bredvid honom stod plötsligt Amy Klobuchar, senator från Minnesota, och manade sina anhängare att rösta på Biden. Den förre kongressledamoten Beto O'Rourke slöt också upp och tidigare på dagen besökte exborgmästare Pete Buttigieg Dallas och ställde sig bakom Bidens kandidatur.

– Genom supertisdagen kommer väljarna att avgöra vad det här partiet står för, vad vi tror på och vad vi tänker agera på, sade BIden till jublande åhörare – och med tydlig adress till Sanders.

Livslång demokrat

Annons

Biden, liksom de flesta inom Demokraternas mer mittenorienterade falang, anser att Sanders – som förordar skattehöjningar för de rikaste, allmän sjukförsäkring och gratis högskoleutbildning – är för radikal för att vinna över president Donald Trump i valet i november. Dessutom har han länge varit en oberoende politiker som först för några år sedan gick med i Demokraterna.

– Om demokrater vill ha en kandidat som verkligen är demokrat, en livslång och stolt demokrat, så kom till oss, sade Biden enligt t v-kanalen NBC.

Sanders, som kampanjade i St Paul i Minnesota, sträckte parallellt ut handen till Buttigiegs och Klobuchars anhängare. Och han försökte stoppa anhängarnas burop gentemot Joe Biden.

– Joe är en hygglig kille, han har bara fel i sakfrågorna, sade Sanders enligt tidningen USA Today.

Flirtar med väljare

Vermontsenatorn Sanders har fortfarande konkurrens från Massachusettssenatorn Elizabeth Warren om väljarna på den ideologiska vänsterkanten. Men han ser ut att ha ett försprång i opinionsmätningarna i flera av de delstater som går till urnorna under tisdagen. Mätningarna släpar dock efter och det är för tidigt att säga hur de senaste dygnens uppslutning kring Joe Biden slår hos väljarna.

Lägg därtill att miljardären och tidigare New York-borgmästaren Mike Bloomberg har planerat sitt inträde i striden till just supertisdagen. Bloomberg har kampanjat intensivt i bland annat delegatrika Kalifornien och Texas och köpt tv-reklam för jättesummor i flera delstater. Liksom Biden har han profilerat sig som en pragmatisk mittenkandidat, vilket betyder att de två kan komma att tampas om samma väljargrupp.

Även Bloomberg flirtar med de avhoppade partikamraternas anhängare. När Pete Buttigieg kastade in handduken publicerade den förre New York-borgmästaren ett foto på Instagram av dem båda. Han skrev att Buttigiegs kandidatur var historisk, att partiet är starkare och landet bättre tack vare hans försök att bli president.

Vita och över 70 år

Efter de senaste avhoppen kvarstår en kvartett demokratiska aspiranter som alla är vita och över 70 år. Det reflekterar inte de krav som förts fram inom partiet om generationsskifte och mångfald. Men ett valår då i princip alla demokratiska väljare säger att den viktigaste egenskapen de söker hos en kandidat är förmågan att besegra Donald Trump är sådana önskemål sekundära.

Presidenten själv har en egen teori om vad som sker. Han ser den plötsliga uppslutningen bakom Biden inför supertisdagen som en planerad kupp för att lägga krokben för Bernie Sanders.

– Det är riggat mot Bernie, det är ingen tvekan om det, sade Trump till journalister utanför Vita huset

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons