Annons

Budgetmiljoner till kvinnojourer välkomnas

Centerpartiet har enats med Liberalerna och regeringen om en fortsatt satsning på landets tjej- och kvinnojourer.
Verksamheter runtom i landet får 100 miljoner kronor per år fram till 2022.
Beskedet glädjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
Politik • Publicerad 7 september 2019
Jenny Westerstrand, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks. Arkivbild.
Jenny Westerstrand, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi tycker att det är ett viktigt och ansvarsfullt beslut. Vi har ju plågats av att inte veta mer än ett år i förväg och nu har vi plågats särskilt av att inte veta hur höstbudgeten kommer att se ut. Det är en stor lättnad, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

Roks hoppas att tillskottet kommer göra att fler känner att de vågar och kan starta en jour, då det saknas tjej- och kvinnojourer på många orter.

"Stor lättnad"

Annons

– Centerpartiet har drivit igenom att grundfinansieringen ska finnas kvar resten av mandatperioden, säger partiledaren Annie Lööf.

I vårbudgeten för 2019 satsades 140 miljoner kronor på att stödja landets tjej- och kvinnojourer. Men från och med årsskiftet fanns inga sådana pengar budgeterade, säger Annie Lööf.

– Runtom på landets tjej- och kvinnojourer har man varit medveten om att det skulle varit noll, så jag tror att många känner stor lättnad över att grundfinansieringen på 100 miljoner kommer att finnas kvar fram till och med 2022.

Mer stöd behövs

Satsningen är en del av regeringens budget för 2020 som kommer att presenteras inom kort. Men Annie Lööf tror att det kommer att behövas mer pengar framöver.

– Tjej- och kvinnojourer är en fristad för misshandlade kvinnor och barn som har levt under fruktansvärda förhållanden, och de ska kunna lägga fokus på de utsatta, inte på oro för ekonomin. Detta möjliggör att de kan fortsätta sitt ovärderliga arbete, säger Annie Lööf.

Ännu mer stöd behövs, anser Roks. Det gäller framför allt finansiering av boenden.

– Bostadssituationen är ett jätteproblem. Det ideala vore om du bor tre månader på en jour, kanske sex månader, men inte mer. Vissa kvinnor bor längre för att de inte har någonstans att ta vägen, men generellt skulle många kvinnor kunna lämna jouren om det lättare gick att hitta en bostad, säger Jenny Westerstrand.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons