Annons

Cancer vanligaste dödsorsak i rika länder

Forskning • Publicerad 3 september 2019
Tack vare olika behandlingsmetoder, som ballongvidgning av hjärtats kranskärl, har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat, vilket har resulterat i att cancer numera är den vanligaste dödsorsaken bland personer 35–70 år gamla i rika länder.
Tack vare olika behandlingsmetoder, som ballongvidgning av hjärtats kranskärl, har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat, vilket har resulterat i att cancer numera är den vanligaste dödsorsaken bland personer 35–70 år gamla i rika länder.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Cancer är nu den vanligaste dödsorsaken bland medelålders personer i höginkomstländer, visar en genomgång som presenteras i tidskriften The Lancet.

Genomgången omfattar 21 länder och 162 534 personer i åldrarna 35–70 år, som följts i genomsnitt 9,5 år.

Annons

För samtliga länder var fortfarande hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke, den vanligaste dödsorsaken och stod för fyra av tio dödsfall bland medelålders personer.

Men i höginkomstländerna ser det annorlunda ut. Där har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat, och cancer har i stället blivit den vanligaste dödsorsaken.

Bland medelålders män är dödsfallen i cancer cirka 50 procent fler än i hjärt-kärlsjukdom, skriver Sahlgrenska Akademin som har lett den svenska delen av studien. I motsvarande grupp kvinnor och i gruppen män och kvinnor i tidig medelålder dör dubbelt så många i cancer som hjärtkärlsjukdom.

Minskningen och skillnaden länderna emellan förklaras med att höginkomstländer utvecklat framgångsrika strategier för att förebygga och behandla hjärt-kärlsjukdomar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons