Annons
Nyheter

Cancertillväxt minskade i kalla rum

Lägre rumstemperatur verkar göra det svårare för cancerceller att växa. Det visar en studie på möss som gjorts vid Karolinska institutet (KI).
Liknande effekt konstaterades på en mänsklig cancerpatient.
Vetenskap • Publicerad 3 augusti 2022
Karolinska institutet i Solna. Arkivbild.
Karolinska institutet i Solna. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

– En kall miljö aktiverar brunt fett, vilket gör att tumören får mindre socker och växer långsammare. Det här ger nytt hopp om att behandla svåra cancertumörer, säger Yihai Cao, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid KI, till TT.

Studien publiceras i tidskriften Nature. De kalla temperaturerna aktiverar det värmeproducerande bruna fett som tar upp socker – den energi som tumörerna behöver för att växa. Fettet konkurrerar helt enkelt om glukos med tumören.

Annons

– Vi ändrar kroppsmetabolismen för att påverka cancercellerna, säger Yihai Cao.

Levde dubbelt så länge

Forskarna jämförde hur kalla respektive varma rumsförhållanden påverkade tumörtillväxten och överlevnaden hos möss med olika typer av cancer.

Möss som levde i rumstemperaturer på 4 grader hade betydligt långsammare tumörtillväxt. De levde nästan dubbelt så länge, jämfört med möss som befann sig i rum med 30 grader.

Den hämmande effekten försvann när forskarna tog bort det protein som är avgörande för ämnesomsättningen i det bruna fettet, och även när mössen fick en dryck med hög sockerhalt.

Ett högt intag av socker ser därmed ut att förstöra den gynnsamma effekten av kalla temperaturer.

"Mer tid och effekt"

Liknande metabola mekanismer sågs hos en person som påbörjat kemoterapi och som vistades svalt klädd i ett rum på 22 grader.

Förhoppningen är att det ska fungera på alla typer av cancer, även svårbehandlade varianter som levercancer och bukspottkörtelcancer.

– Vi hoppas att kylterapi och aktivering av brun fettvävnad ska kunna kombineras med andra behandlingsmetoder och läkemedel, och ge mer tid och effekt för andra metoder, säger Yihai Cao.

Nästa steg är en större klinisk studie på människor.

– Så får vi se om det här har en rejäl effekt på människor. Det är drömmen.

Fakta: Studiens relevans för människor

Forskarna rekryterade sex friska vuxna och en patient med cancer för att undersöka mösstudiens relevans för människor.

Med hjälp av bildtekniker som positronemissionstomografi (PET) såg forskarna att en betydande andel brunt fett aktiverades runt nacken, ryggraden och bröstkorgen hos friska vuxna. De var klädda i shorts och t-tröja i ett rum med en temperatur på 16 grader i upp till sex timmar per dag under två veckor.

Cancerpatienten vistades svalt klädd i ett rum på 22 grader under en vecka och därefter i ett rum på 28 grader i fyra dagar.

Bildundersökningen visade att glukosupptaget i det bruna fettet ökade hos cancerpatienten samtidigt som glukossignalerna från tumörcellerna minskade vid den lägre jämfört med den högre temperaturen.

Källa: Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons