Annons
Nyheter

Centerpartiet vill införa munskydd

Coronavirus • Publicerad 10 december 2020
Centerpartiet kräver att Folkhälsomyndigheten inför allmänna råd om munskydd i till exempel Stockholm och Skåne. Arkivbild.
Centerpartiet kräver att Folkhälsomyndigheten inför allmänna råd om munskydd i till exempel Stockholm och Skåne. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Centerpartiet ansluter sig till Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och vill nu att Folkhälsomyndigheten inför en rekommendation om munskydd, rapporterar flera medier.

Rekommendationen bör gälla på de platser i landet som är värst drabbade av smittspridningen, i miljöer där trängsel inte kan undvikas.

Annons

Enligt partiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson finns det forskning som stödjer att munskydd har en dämpande effekt på smittspridningen.

– Läget är bekymmersamt. Vi måste se vad vi ytterligare kan göra. Vi har en åtgärd som vi ännu inte tagit till i Sverige, och det är munskydd på ställen där man inte kan undvika trängsel, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Folkhälsomyndigheten har hittills valt att inte rekommendera en bred användning av munskydd eftersom man anser att kunskapen om hur de påverkar smittspridningen är osäker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons