Annons

Charlotte Kalla: "Kan bli bra stämning ändå"

Tyst och ödsligt i stället för sedvanlig folkfest.
Men trots att Holmenkollens världscuptävlingar i skidor körs inför tomma läktare hoppas Charlotte Kalla på bra stämning.
Skidor • Publicerad 6 mars 2020
Charlotte Kalla hoppas att en och annan åskådare dyker upp vid Holmenkollens skidspår trots publikstoppet. Arkivbild.
Charlotte Kalla hoppas att en och annan åskådare dyker upp vid Holmenkollens skidspår trots publikstoppet. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen

Till slut drabbades även världscupen i skidor av coronavirusets utbredning.

Beslutet att tävlingarna i norska Holmenkollen, den sista anhalten före säsongsavslutningen i Nordamerika, kommer att köras utan publik togs efter att Norges nationella hälsomyndigheter landat i slutsatsen att det inte är säkert att så många människor samlas på samma plats.

Annons

30 000 människor väntades besöka den klassiska skidstadion i helgen – men för att minimera risken för ytterligare spridning körs lördagens tremil för damer och söndagens femmil för herrar inför tomma läktare.

– Det är ju tråkigt men samtidigt så har jag stor förståelse för beslutet och känner mig lojal mot de som har mer kunskap om detta än vad jag har kring hur man ska hantera den här situationen, säger Charlotte Kalla.

"Behöver inte fundera"

Trots att coronaviruset är ständigt närvarande i nyhetsrapporteringen tycker den svenska skidstjärnan inte att smittan stjäl för mycket utrymme från hennes sportsliga fokus.

– Jag låter andra fatta besluten som jag inte har kunskapen för och som jag inte kan påverka heller, säger Kalla och fortsätter:

– Man tar del av det som skrivs i media, man både hör på radio och ser på nyhetssändningar. Utöver det uppskattar jag verkligen att teamet hjälper oss med information så att vi inte behöver fundera över hur det blir med allt annat, som resan till Kanada till exempel. Det blir fullt fokus på här och nu.

Stöttas i skogen?

Publikstoppet i Holmenkollen till trots hoppas Kalla ändå på att nås av hejarop från skidentusiaster, åskådare som i så fall får hänvisa till allemansrätten.

– Ja, det kommer vara tomma läktare men de kan inte hindra publik från att komma ut i skogen och titta. Det kan bli bra stämning ändå. Man vet inte alls hur det kommer att se ut.

TT: Vad har du för förväntningar på morgondagens tremil?

– Jag hoppas att det blir ett race där jag kan disponera krafterna på ett så bra sätt som möjligt och orkar köra alla tre mil på en kul bana.

Damernas 30-kilometerslopp körs på lördagen med start klockan 12. Dagen därpå är det herrarnas tur att kliva ut i spåret då femmilen ska genomföras klockan 11.30.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons