Annons
Nyheter

Chefen slutar efter larm om brister på Säter

Arbetsmiljö • Publicerad 3 november 2022
Chefen lämnar sitt jobb på Säters rättspsykiatriska klinik efter massiv kritik mot arbetsmiljön samt larm om bristande säkerhet. Arkivbild.
Chefen lämnar sitt jobb på Säters rättspsykiatriska klinik efter massiv kritik mot arbetsmiljön samt larm om bristande säkerhet. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Chefen för rättspsyk i Säter lämnar sitt jobb. Personal har larmat om kraftig underbemanning, stor personalomsättning och brister i säkerheten.

Södra Dalarnes Tidning berättar att chefen har sagt upp sig, men att han behåller sin grundtjänst som utredare inom psykiatrin.

Annons

Ett skyddsombud på Säters rättspsykiatriska klinik (RPK) vittnade i somras om stora brister i säkerheten för de anställda. Skyddsombudet anmälde till Arbetsmiljöverket att arbetsmiljön hade blivit betydligt sämre de senaste åren.

I förra veckan fick även regionrådet Sebastian Karlberg (S) ett brev från personal som larmade om “en katastrofal arbetsmiljö där både personal- och patientsäkerhet hotas”.

Arbetsmiljöverket har meddelat att arbetsmiljön på kliniken ska granskas på plats. En anledning till inspektionen är att en anställd i somras blev utsatt för våld och hot av en patient.

Den avgående chefen har valt att inte uttala sig i lokala medier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons