Ny tung derbyseger för Manchester United

Manchester är rött.
En fräck frisparksvariant och ett dråpligt målvaktsingripande blev avgörande när United tog en ny tung skalp mot lokalrivalen City.
Hemmalaget vann på Old Trafford med 2–0.
Fotboll • Publicerad 8 mars 2020
Manchester Uniteds Scott McTominay fastställde slutresultatet till 2–0 i derbyt mot Manchester City.Foto: Dave Thompson/AP/TT

Sett till tabellen råder det inget tvivel om vilket som är det bästa laget i staden.

Manchester City var inför dagens möte med Manchester United hela 15 poäng före lokalrivalen och kommer sannolikt att för sjunde säsongen i följd sluta högst av de båda storklubbarna i tabellen.

Derbyresultaten ger däremot en annan bild.

Höstens möte på Etihad Stadium slutade något överraskande med en 2–1-seger för Manchester United i en match där Anthony Martial slog in det avgörande 2–0-målet i 2–1-segern.

När de båda antagonisterna drabbade samman för säsongens andra ligaderby var det återigen den franske anfallaren som avgjorde tillställningen.

I den 30:e minuten slog nyförvärvet Bruno Fernandes påpassligt en lobb på frispark på en djupledslöpande Martial – som drog till på volley och satte bollen lågt mellan handskarna på målvakten Ederson Moraes.

Missade utkastet

Ett uddlöst Manchester City förmådde sig efter det inte att skapa en målchans het nog för att utjämna matchen. I stället var det Uniteds Scott McTominay som satte spiken i kistan med sitt 2–0-mål på övertid – återigen efter ett tveksamt ingripande av Ederson.

Den brasilianske målvakten gav, med ett missriktat utkast, McTominay öppet mål från långt håll och fick se den skotske landslagsmannen skicka bollen rakt i nätmaskorna.

– Det var ett vackert ögonblick. Jag läste målvakten och såg att det skulle dyka upp en chans, säger 23-åringen till Sky Sports.

Prestigeladdat

Han hymlar inte om att det var extra skönt att få göra mål mot stadsrivalen.

– Underbart. Jag känner ett par City-fans själv, det kommer vara skönt att trycka upp det här i deras ansikten.

2–0-segern skickar upp Manchester United som femma i Premier League – en placering som kan räcka till en Champions League-plats på Manchester Citys bekostnad, detta eftersom de ljusblåa anses ha brutit mot det europeiska fotbollsförbundet Uefas finansiella regelverk.

Tidigare under dagen vann Chelsea med dubbelt så stora siffror hemma mot Everton.

Londonklubbens nuvarande manager, tillika spelarikon, Frank Lampard utbytte en lång och innerlig kram med Carlo Ancelotti före avsparken på Stamford Bridge när Everton var på besök.

Chelsea krossade Everton

Tillsammans med den italienske tränaren fick han höja Premier League-bucklan på samma arena våren 2010 – men när matchen väl kom i gång var det slut på det varma välkomnandet.

Chelsea bjöd hemmapubliken på säsongens klaraste seger och körde över gästerna från Liverpool med hela 4–0.

Mason Mount visade vägen när han gjorde 1–0 med knappa kvarten spelad. Sex minuter senare var det Pedros tur att sätta bollen i nät efter att spanjoren friställts av lagkamraten, och förre Everton-spelaren, Ross Barkley.

I den andra halvleken fördubblades sedan målskörden inom loppet av bara två minuter. 3–0 pricksköt Willian – och kort därpå serverade brasilianaren Olivier Giroud med ett inspel varpå fransmannen stötte bollen i mål.

Avståndet ned till Manchester United på femteplatsen är tre poäng.