Annons

Dopningsavstängning kan ge svensk DC-skräll

Bröderna Mikael och Elias Ymer har en jättechans att ta Sverige till Davis Cup-slutspelet i Madrid i november.
Chile saknar två av sina stjärnspelare och plötsligt är Sverige favorit i helgens match i Kungliga tennishallen.
Tennis • Publicerad 5 mars 2020
Sveriges nye förbundskapten Robin Söderling och Mikael Ymer har stora chanser att nå Davis Cup-slutspelet.
Sveriges nye förbundskapten Robin Söderling och Mikael Ymer har stora chanser att nå Davis Cup-slutspelet.Foto: Pontus Lundahl/TT

Robin Söderling kan få en pangstart på sin tid som svensk Davis Cup-kapten.

Chile kommer till Sverige kraftigt försvagade. 18-rankade världsstjärnan Cristian Garin är ryggskadad och Nicolas Jarry, som är landets näst högst rankade spelare, är avstängd på grund av dopning.

"Nervöst inför matchen"

Annons

– Det är lite nervöst inför första matchen som kapten. Det är det. Vi kommer att göra vårt bästa. Det betyder mycket att få ett bra resultat för spelarna, men också för oss som nation. Ett bra resultat i kvalet och sedan i slutspelet är avgörande för svensk tennis, säger Robin Söderling under torsdagens presskonferens inför matchen.

Efter lottningen på torsdagen står det klart att Mikael Ymer inleder mot Marcelo T Barrios Vera, medan Elias Ymer tar sig an Alejandro Tabilo i fredagens andra singelmatch. De chilenska spelarna är rankade runt 200 i världen, liksom Elias Ymer, medan Mikael Ymer återfinns på 67:e plats på världsrankningen.

På lördagen spelas först dubbel där Sverige ställer upp med Robert Lindstedt och Markus Eriksson mot det chilenska paret Barrio Vera/Tabilo. Därefter spelas de två sista singlarna.

– Vi har ett bra lag där alla spelar väldigt bra, så lottningen spelar ingen roll, säger Söderling.

Elias Ymer återställd

Elias Ymer, som dragits med en fotskada sedan januari, berättade att han är fullt återställd och har kunnat träna som vanligt.

– Det är bara kul att vara tillbaka. Nu kör vi, säger han.

Matchen mellan Sverige och Chile spelas i Kungliga tennishallen i Stockholm fredag och lördag och är en av tolv kvalmatcher till det slutspel som infördes i Davis Cup i fjol.

För första gången spelade 18 landslag Davis Cup-matcherna som en turnering under en vecka i Madrid, med Spanien som segrare. Hemmanationen slog Kanada med 2–0 i finalen.

Titelhållarna Spanien och Kanada är liksom semifinalisterna Ryssland och Storbritannien direktkvalificerade för slutspelet som även i år avgörs i Madrid i november. Dessutom har Frankrike och Serbien fått friplatser och slipper kvala.

Mikael Forsell/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons