Annons
Nyheter

"Chocken efter smällen, man hörde skriken"

Explosionen i det nybyggda barnfamiljstäta bostadsområdet i Storvreta utanför Uppsala där en ung kvinna dödades sänder chockvågor i området.
– Det var en kvinna som skrek väldigt mycket och väldigt länge. Det tog lång tid innan man kunde slappna av, säger Olivia Bohm.
Brott • Publicerad 28 september 2023
Fredrik Eriksson och Olivia Bohm vaknade av den kraftiga smällen, som skapat oro i bostadsområdet.
Fredrik Eriksson och Olivia Bohm vaknade av den kraftiga smällen, som skapat oro i bostadsområdet.Foto: Anders Wiklund/TT
Explosionen skedde i ett villaområde på torsdagsmorgonen.
Explosionen skedde i ett villaområde på torsdagsmorgonen.Foto: Johan Hallnäs/TT

Explosionen ser ut att ha inträffat mellan två villor i det relativt nybyggda villaområdet, där en utbränd bil syns bakom avspärrningarna. Träfasaden på den ena villan är söndertrasad, genom det utblåsta fönstret i villan bredvid syns en klädhängare med kläder.

Smällen var kraftig. Minst sex villor har fått sina fönster krossade.

Annons

En bit bort har en grupp grannar samlats. Uppsala kommuns krisstöd och personal från socialtjänsten är på plats. En flicka rullar fram till avspärrningarna på sin sparkcykel för att titta på förödelsen. En mamma lägger sin arm runt sin sons axlar.

– Vi får väl sätta oss och prata. Det är ju svårt att snacka bort när de har sprängt två hus, säger en pappa som bor några hus bort.

– Men de verkar ta det ganska bra, tillägger han om barnen.

"Helt sjukt"

Han är skakad av händelsen, och vill inte uppge sitt namn. Det som vanligtvis diskuteras mellan grannarna är farthinder och liknande. Nu är samtalsämnet betydligt mörkare.

– Det är bara barn här. Det finns liksom inga busar här. Och så smäller de bomber. Det är helt sjukt, säger han.

Liksom alla andra närboende väcktes han av explosionen.

– Det lät jävligt högt. Hela huset lyfte. Jag flög upp, fattade inte vad som hände. Man blir så förvirrad, jag trodde först att det var blixten. Sedan förstod jag, ringde 112, och sedan kutade jag ut.

TT: Vad var det som mötte dig?

– Det var kaos. Du ser ju hur det ser ut. Och då är det ändå fint jämfört med hur det var. Det var som en krigszon. Det var helt sjukt, skrik och panik.

"Väldigt chockerande"

Olivia Bohm, 30, bor omkring 100 meter bort på en annan gata.

Annons

– Det var väldigt chockerande. Vi vaknade plötsligt av att det lät väldigt högt. Vi tänkte direkt att det måste ha varit något allvarligt, säger hon.

– Man har ju funderat lite på att "när händer något här", med tanke på att det varit en skjutning här tidigare, säger hennes sambo Fredrik Eriksson, 37.

Han gick ut efter smällen och såg att många grannar tagit sig ut, och att den första polisbilen anlände. Han återvände till bostaden för att berätta vad han sett. Det var svårt för de båda att komma till ro.

– Dels chocken efter smällen, dels hörde man skriken. Det var en kvinna som skrek väldigt mycket och väldigt länge. Det tog lång tid innan man kunde slappna av, säger Olivia Bohm.

"Väldigt oroande"

Många poliser är på plats, liksom många journalister. Explosionen väcker mycket känslor hos de boende. Flera vittnar om att det är ett lugnt område med många barnfamiljer.

– Det är väldigt oroande. Man flyttade hit lite just för att det skulle vara ett lugnt område. Det känns lite som att det tar sig varsomhelst i stan nu, det spelar ingen roll var man bor. Det är många oskyldiga som drabbas nu, säger Olivia Bohm.

Fredrik Eriksson tror att det är viktigt att prata med varandra om det som hänt.

– Det är en oroväckande situation som väcker många olika känslor. Det viktigaste är att prata, få ut det, låt det inte ligga kvar och bubbla och skapa en massa konstiga tankar, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons