Annons

Churchills barnbarn: Boris Johnson en lögnare

Den brittiske premiärministern Boris Johnson är inte på något vis lik Winston Churchill och han är en person som sprider lögner om EU.
Det konstaterar den 71-årige Nicholas Soames, son till Churchills yngsta barn Mary Soames, i en intervju.
Storbritannien • Publicerad 6 september 2019
Den brittiske parlamentsledamoten Nicholas Soames – barnbarn till den legendariske premiärministern Winston Churchill – är mycket kritisk till den nuvarande premiärministern Boris Johnson. Arkivbild.
Den brittiske parlamentsledamoten Nicholas Soames – barnbarn till den legendariske premiärministern Winston Churchill – är mycket kritisk till den nuvarande premiärministern Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Nicholas Soames var en av de 21 konservativa ledamöter som gick mot partilinjen i parlamentsomröstningen om brexit i tisdags. Premiärminister Johnson led ett svidande nederlag och han straffade då de otrogna med att sparka ut dem ur Konservativa partiets parlamentsgrupp. Nicholas Soames och de övriga 20 blev därmed politiska vildar.

Soames legendariske morfar Winston Churchill var brittisk premiärminister under andra världskriget samt några år på 1950-talet. Han tilldelades dessutom Nobelpriset i litteratur år 1953. Boris Johnson håller Winston Churchill mycket högt och har skrivit en biografi om sin berömde företrädare. Biografin kom ut 2014, och där kallar Johnson Churchill för "Storbritanniens störste statsman någonsin".

Manipulerar avsiktligt

Annons

Men legendarens nu åldrige barnbarn ger inte mycket för sin morfars efterträdare.

– Boris Johnson är inte på något vis lik Winston Churchill. Jag tror inte att någon har kallat honom statsman eller diplomat, säger Soames i en intervju med tidningen .

– Winston Churchill var Winston Churchill på grund av de erfarenheter han hade av livet. Boris Johnsons livserfarenheter består i att sprida en hel del lögner om EU i Bryssel och sedan bli premiärminister.

Soames säger vidare att Johnson har en "slug plan" för att få till stånd ett val och han manipulerar avsiktligt politiker eftersom han vet att han aldrig kommer att få till ett nytt utträdesavtal med Bryssel.

Gör som Trump

Enligt Nicholas Soames har den brittiske premiärministern bestämt sig för att agera enligt det han kallar USA:s president Donald Trumps "spelregler". Soames beskriver i intervjun dessa spelregler som "chock och fruktan, fram tills det blir normalt".

– Han (Johnson) är upptagen med den stora besattheten av brexit: låt oss komma ut med eller utan avtal, låt oss vinna eller försvinna.

– Det är inte Winston Churchill. Jag tror att Churchill skulle ha ansett det mycket konstigt att vi skulle betrakta oss själva som så framgångsrika och så mäktiga och väl ansedda i världen att vi kunde kosta på oss att avstå den mycket speciella relation som vi har i den fantastiska Europeiska unionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons