Annons
Nyheter

Colombia: Ensamstående kvinnofångar kan friges

Tusentals kvinnliga fångar i Colombia som antingen är fattiga eller ensamstående familjeförsörjare kan friges i utbyte mot samhällstjänst, meddelar landets regering.
Colombia • Publicerad 12 mars 2023
Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild.
Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

– Om de förblir fängslade och barnen (förblir) utan sin mamma, växer dessa barn upp utan ömhet och många blir kriminella i framtiden, säger landets vänsterinriktade president Gustavo Petro.

– Det är våldets och utanförskapets logik, fortsätter han.

Annons

Lagen antogs av Petro på Internationella kvinnodagen. Tanken är att den ska gynna kvinnor som dömts för mindre brott med ett fängelsestraff på högst åtta år, enligt justitieminister Néstor Osuna.

Enligt officiella uppskattningar skulle cirka 5 000 av landets 17 000 kvinnliga fångar kvalificera sig.

I stället för fängelse ska kvinnorna arbeta oavlönat inom exempelvis utbildningsverksamhet och kollektivtrafik mellan 5 och 20 timmar i veckan. Under resten av tiden ska de ha möjlighet att arbeta för lön.

Colombias fängelser är kraftigt överbelastade.

– Det här är ett första steg mot en förändring av fängelsepolitiken, mot ett nytt sätt att förebygga brott, mot en ny förståelse för innebörden av straff, säger justitieministern.

Lagförslaget har varit aktuellt ända sedan 2021, men avvisades av den dåvarande högerregeringen och president Iván Duque.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons