Annons
Nyheter

Columbus-staty slängd i sjön i Baltimore

USA • Publicerad 5 juli 2020
Debatten om Kristofer Columbus har tagit ny fart i USA. Bild från ett monument med graffiti i Tampa, Florida.
Debatten om Kristofer Columbus har tagit ny fart i USA. Bild från ett monument med graffiti i Tampa, Florida.Foto: Ivy Ceballo/AP/TT
Den nu rivna statyn i Baltimore, då president Reagan invigde den i oktober 1984.
Den nu rivna statyn i Baltimore, då president Reagan invigde den i oktober 1984.Foto: Lana Harris/AP/TT

Ännu en staty av Kristofer Columbus har tagits bort i USA. Demonstranter i Baltimore rev ned statyn nära stadsdelen Little Italy och kastade den i sjön i Inner Harbor, rapporterar lokala medier.

Tidigare har, under den senaste tidens protester mot rasism i USA, Columbus-monument i bland annat Miami, Saint Paul och Boston vandaliserats. I San Francisco valde styret att montera ned en staty av den italienske äventyraren i förebyggande syfte, sedan maningar om att den borde förstöras spridits.

Annons

Columbus är en av de historiska figurer som hamnat i skottgluggen när debatten nu rasar om kolonialism och rasism. Han ledde en expedition över Atlanten 1492 som kom att bli startskottet för dåtidens europeiska stormakters kolonisering av Amerika.

Statyn i Baltimore, strax norr om huvudstaden Washington DC, invigdes så sent som 1984, av USA:s dåvarande president Ronald Reagan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons