Annons

Conte tar ställning i känslig regeringsfråga

Italien • Publicerad 2 maj 2019
Legaledaren Matteo Salvini (vänster) ser ut att förlora tvisten om sin mututredde rådgivare. Premiärminister Giuseppe Conte (höger) rekommenderar att denne får sparken. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

En statssekreterare i Italien som utreds för att ha tagit emot mutor har orsakat en mindre kris för landets bräckliga regering. Nu tar den partilöse premiärministern Giuseppe Conte ställning i frågan – och rekommenderar att Armando Siri, som tillhör ytterhögerpartiet Lega, avskedas.

Siri är statssekreterare på transportdepartementet och ekonomisk rådgivare till Legas partiledare Matteo Salvini, som också är inrikesminister och en av två vice premiärministrar.

Annons

Salvini har tagit Siri i försvar, medan regeringskollegorna i Femstjärnerörelsen (M5S) har velat att han ska avgå självmant.

Premiärminister Conte säger att han vid nästa regeringsmöte kommer att föreslå att Siri får sparken.

Beskedet utgör en smäll för Lega. Maktfördelningen inom kompromissregeringen med M5S har skiftat under mandatperioden. M5S fick nästan dubbelt så högt väljarstöd i valet förra våren, men enligt de senaste opinionsmätningarna är läget nu det omvända.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons