Annons

Mångmiljardsmäll ger krisläge för flygbolagen

Coronaviruset får flygbranschen att gå på knäna med den första konkursen redan ett faktum.
Branschorganisationen IATA räknar på ett intäktstapp på över tusen miljarder svenska kronor i år.
På flera rutter har trafiken helt kollapsat, enligt IATA.
Ekonomi • Publicerad 5 mars 2020
Flygbolag som American Airlines kommer att drabbas hårt ekonomiskt av coronavirusets utbredning. Arkivbild.
Flygbolag som American Airlines kommer att drabbas hårt ekonomiskt av coronavirusets utbredning. Arkivbild.Foto: Ross D Franklin/AP/TT

Den nya prognosen från IATA kommer bara två veckor efter att man uppgav ett intäktsfall på motsvarande 278 miljarder kronor.

Med coronavirusets utbredning görs nu en chockrevidering där flygbolag beräknas tappa 63–113 miljarder dollar, motsvarande 600–1 070 miljarder svenska kronor.

Dramatisk vändning

Annons

"På mindre än två månader har utvecklingen tagit en dramatisk vändning. Det är oklart vilken fortsatt utveckling det får, men oavsett om det kommer beröra ett fåtal marknader och totalt 63 miljarder dollar eller en förlust på 113 miljarder dollar så är det här en kris", skriver vd:n Alexandre de Juniac i ett uttalande.

IATA arbetar nu efter två scenarier:

1. En begränsad spridning. I detta fall räknar man med en kraftig nedgång och därefter en uppgång, i form av ett V. För Kina beräknas passagerarsiffrorna minska med 23 procent, Italien 24 procent och Tyskland samt Frankrike tio procent.

2. Omfattande spridning.

I detta fall handlar det globalt om 19 procents förlust av passagerarintäkter, vilket är lika med 113 miljarder dollar. För Västeuropa, bland annat Sverige och Norge, beräknas intäkterna rasa med hela 37,3 miljarder dollar.

"Många flygbolag tvingas minska sin kapacitet och ta till nödåtgärder för att minska kostnaderna. Regeringar måste uppmärksamma detta och ge ekonomiska stimulanser. Det här är extraordinära tider", skriver Alexandre de Juniac.

Första konkursen

Detta har blivit tydligt under de senaste dagarna. Brittiska flygbolaget Flybe kan ses som det första offret i sammanhanget när man tvingades meddela sin konkurs. Flybe, som en längre tid brottats med ekonomiska problem, har haft trafik mellan 81 flygplatser och cirka åtta miljoner passagerare årligen.

Norwegian har samtidigt meddelat att man ställer in 22 långdistanslinjer mellan Europa och Nordamerika mellan den 28 mars och den 5 maj, bland annat reduceras trafiken från Rom till Los Angeles, Boston och New York.

På rutten London–New York, som anses vara den mest lukrativa flyglinjen i världen, får nu bolaget skära ned antalet dagliga flygningar.

Aktien som rasat 50 procent i år faller ytterligare fem procent i dag. För SAS som nyligen meddelat att man stoppar flygningar till norra Italien har aktien också rasat kraftigt, ned 40 procent i år och fem procent för dagen.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons