Annons

Coronafallen väntas fortsätta öka i Italien

Den stora ökningen av döda och smittade av coronaviruset i Italien beror sannolikt på att italienska myndigheter söker med ljus och lykta efter infekterade, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
Coronavirus • Publicerad 3 mars 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet som smittats eller dött av coronaviruset i Italien tog ett rejält skutt uppåt på tisdagskvällen. Sammanlagt har 2 502 personer infekterats och 79 avlidit, en ökning med 466 smittade och 27 döda på ett dygn, skriver Reuters.

– Det är en ansamling av fall som förmodligen har insjuknat under en–två veckor, som man nu hittar snabbt, säger Tegnell och fortsätter:

Annons

– Egentligen kan jag tycka att det är bra att man hittar så många fall just nu, det visar att de italienska myndigheterna och sjukvården verkligen jobbar hårt med att identifiera fall och smittkedjor för att få stopp på infektionen, säger han.

Omfattande åtgärder

Italien har vidtagit omfattande åtgärder för att stoppa spridningen, bland annat har hela samhällen satts i karantän. Anders Tegnell kan dock inte svara på om Italien har situationen under kontroll.

– Fortsätter ökningen har man uppenbarligen inte det. Är ökningen ett tecken på att man håller på att få kontroll är det bra. Men jag kan inte bedöma det i det här läget, säger han.

"Kommer fortsätta öka"

Tegnell tror att ökningen av fall i Italien fortsätter i flera veckor innan det börjar vända nedåt, med tanke på hur kurvan såg ut i Wuhan i Kina där utbrottet uppstod.

– Jag skulle satsa på att det kommer att fortsätta öka ett tag till. Om man tittar historiskt är det faktiskt bara en dryg vecka sedan som Italien upptäckte det här, vilket gör att alla insatser inte har börjat få effekt ännu. Vi pratar fortfarande i stor utsträckning om de som blev smittade och sjuka innan olika åtgärder kom på plats.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons