Annons

Coronaoro driver upp försäljning av krisvaror

Rädslan för coronaviruset har satt fart på försäljningen av en del varor.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2020
Många handlar bakteriedödande handdesinfektionsmedel. Arkivbild.
Många handlar bakteriedödande handdesinfektionsmedel. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT
Försäljningen av ris och pasta ökar. Arkivbild.
Försäljningen av ris och pasta ökar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har märkt det jättemycket de senaste veckorna. Frystorkad mat och vårt krispaket med handvevad radio och vattenrenare har gått bra. Vi har sålt lika mycket på en vecka som vi normalt gör på en månad. Mycket är redan slut, säger Fredrik Stockhaus.

Bolagets leverantörer har också slut i lagren.

Annons

– Våra kunder vill vara beredda på att bli hemma i karantän i flera veckor. Men vi försöker säga till folk att de först ska se över sina egna förråd, till exempel vilken mat de redan har, så att de inte köper onödiga saker. Man kanske inte måste ha mat med 25 års hållbarhet hemma.

Ökad medvetenhet

När tv-serien "Nedsläckt land", om vad som händer vid när elen försvinner, sändes för ett år sedan ökade försäljningen kraftigt och nu kommer en ny topp, enligt Fredrik Stockhaus.

Även broschyren "Om krisen kommer", från Myndigheten för samhällsberedskap (MSB), har ökat medvetenheten.

– Folk ser ut att tycka att det är lika bra att ta tag i sin krisberedskap nu – förr eller senare kommer en ny kris.

I mataffärer syns rädslan för viruset dock inte lika tydligt även om viss mat går åt fortare än vanligt, enligt Johanna Eurén på Willys.

– Ris, pasta, burkmat och mat med lång hållbarhet säljer extra bra just nu. Och köttbullar med brunsås på burk har mer än dubblat i försäljning men från en låg nivå, säger hon.

Men det är ingen risk att maten tar slut.

– Jo, det kan vara tomt i hyllorna en stund, kanske, men vi fyller på hela tiden, säger Johanna Eurén.

Enligt Claes Salomonsson, presschef på Willys ägare Axfood, finns inte några brister hos företagets leverantörer, annat än en liten nedgång i handeln med Kina.

Slut på munskydd

– Väldigt många vill köpa handdesinfektion och munskydd. Men munskydden är slut. Och vår personal ska berätta för kunderna att munskydd ger väldigt begränsat skydd mot smitta, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek hjärtat.

Annons

– Handspriten är slut på en del apotek, men är på väg in, men den ska man egentligen mest använda om man inte har tillgång till vatten. Att tvätta händerna med vanlig tvål ger bra skydd, säger hon.

Annars finns mediciner och varor i lager som vanligt.

– Vi rekommenderar inte till någon att bunkra upp något. Det är ju inte ens säkert att smittspridningen blir mer än begränsad i Sverige, säger hon.

Ta tag i beredskap

Maria Bergstrand, talesperson för MSB tycker att det inte finns något att förlora på att ta tag i sin krisberedskap.

– Det är bara bra om man har mat för några dagar och medicin och hygienprodukter hemma. Och man får gärna kolla upp varandra och sina nära och kära också, säger hon.

Att coronaviruset i allra värsta fall skulle kunna smitta så många svenskar att delar av samhället slutar fungera, kanske med störningar i el- och vattenförsörjningen som följd, det tror MSB inte på i nuläget.

– Det känns väldigt, väldigt avlägset, säger Maria Bergstrand.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons