Annons
Nyheter

Coronavirus: Här är rekommendationerna för skolbarn

Bör barn som befunnit sig i ett virusdrabbat område stanna hemma från skolan?
Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer som skickats ut till alla skolor och förskolor i landet.
Sverige • Publicerad 5 mars 2020
Barn som rest i smittdrabbade områden har ingen anledning att stanna hemma från skolan, menar Folkhälsomyndigheten.
Barn som rest i smittdrabbade områden har ingen anledning att stanna hemma från skolan, menar Folkhälsomyndigheten.Foto: /TT

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns det ur ett smittskyddsperspektiv – i nuläget – ingen anledning för friska elever att stanna hemma från skolan efter en resa.

”Samma sak gäller för personal, och oavsett i vilka områden de har rest”, skriver man i informationen som skickats ut till skolor och förskolor.

Annons

Även om man alltså inte behöver stanna hemma om man rest i områden där viruset sprids så bör man vara uppmärksam på vissa symtom – som hosta, andningssvårigheter och feber.

”Vid uppvisande av sådana symtom ska eleven eller personalen vara hemma och 1177 Vårdguiden kontaktas”.

Då ska eleven stanna hemma

Folkhälsomyndigheten hänvisar till skolplikten och att de flesta elever på grund av denna förväntas vara i skolan. ”Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk eller om eleven (t.ex. via smittspårning) bedömts vara i riskzonen för smitta [...] och därför fått instruktion om hemkarantän”.

Om föräldrar eller elever uttryckt oro eller bara har frågor kan skolan hänvisa dem till elevhälsans medicinska insats, skriver Folkhälsomyndigheten.

”Den samverkar med skolledningen kring smittskydd och hygien i skolan och följer råden från smittskyddsläkarorganisationen.”

Mer information hittas på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons