Annons

Coronavirus kan leva i flera dagar

Coronavirus är ovanligt seglivade. De kan leva i upp till fem dagar på hårda ytor utanför kroppen, enligt en färsk rapport från forskare i Tyskland.
Hälsa • Publicerad 3 mars 2020
Tvätta händerna är bästa hjälpen. Dödar coronaviruset snabbt.
Tvätta händerna är bästa hjälpen. Dödar coronaviruset snabbt.Foto: 
En rejäl dusch virus kan överleva upp till fem dagar på exempelvis metall. Arkivbild.
En rejäl dusch virus kan överleva upp till fem dagar på exempelvis metall. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Coronavirus lever i flera dagar på olika ytor. Arkivbild.
Coronavirus lever i flera dagar på olika ytor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rapporten är en sammanställning av flera olika studier som undersökt överlevnaden på olika slags coronavirus. Den är gjord av en tysk forskargrupp i Greifswald och presenterades i februari i år. Rapporten visar att coronavirus av olika slag verkar vara mycket livskraftiga då de hamnar utanför kroppen. I alla fall i laboratoriemiljöer, där testerna gjorts.

Det nu aktuella viruset, som benämns sars-cov-2, är dock inte med i studierna, men det finns ingen anledning att tro att det beter sig annorlunda än de andra coronavirusen, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Annons

– Man kan nog räkna med att det beter sig ungefär som de andra, säger han till TT.

Fem dagar på metall

Olika material, virussorter och temperaturer är listade. Exempelvis överlever sars-cov, en snarlik virustyp till det virus som sprids nu, i fem dagar på metall i rumstemperatur. Efter fyra dagar på trä och glas och i fyra till fem dagar på papper är samma virus också fortfarande aktivt.

Det innebär att dörrhandtag, ledstänger, knappsatser till port- och pinkoder och andra ställen som många tar på kan lagra smittämnen från coronavirus under ganska lång tid.

– Detta är ovanligt för den typen av virus som är höljebärande, vilket innebär att viruspartikeln är inklädd ett lipid- eller fetthölje.

Mer osäkert med lastbil

En och annan har nog undrat över hur paket och försändelser från virussmittade länder kan ta sjukdomen med sig. Med de nya rönen i rapporten i beaktande tycker Niklas Arnberg att man kan vara lugn med både båt- och flygfrakter. Båt från exempelvis Kina tar så lång tid, och även om flyg går fortare så tar sannolikt både temperatur och lufttryck kål på viruspartiklarna. Men lastbilstransporter, från exempelvis Europa, skulle rent teoretiskt kunna ta sjukdomen med sig.

– För säkerhets skull kan man spreja med sprit eller desinfektionsmedel.

Det spelar också roll hur mycket smitta en virushärd innehåller, förklarar Niklas Arnberg.

– En viruspartikel överlever nog inte ensam så länge. Men en större mängd virus kan leva längre.

Lätt att döda viruset

Han konstaterar att de åtgärder som olika infektionskliniker i landet nu vidtar, med tält utanför själva huset för provtagning, är helt i linje med resultaten för studien.

– Annars skulle de få desinficera hela lokalen.

Annons

Men den goda nyheten är att det är lätt att döda viruset. Sprit fungerar, liksom tvål eller andra fettlösande medel. Eftersom viruset har ett hölje av fett så inaktiveras det av dessa medel, förklarar Niklas Arnberg.

– Man ska tvätta noga, och inte snåla med tvålen. Sprit fungerar också. Det inaktiverar viruset jättefort, några minuter räcker, säger Niklas Arnberg.

Folkhälsomyndigheten känner till rapporten, berättar Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Smitta från föremål inte klarlagt

Ändå skriver myndigheten på sin hemsida att det ännu inte är "helt klarlagt hur länge viruset överlever utanför kroppen men preliminär information indikerar att det kan överleva under begränsad tid och endast under särskilda betingelser".

– Det är fortfarande inte visat att smittan kan föras över från föremål till händerna, säger hon, och förklarar att de tester som rapporten grundas på är utförda under väldigt specifika förhållanden i laboratoriemiljö.

– Om vi får underlag som visar att smittan sprids den vägen så kommer vi att gå ut med det.

Hon håller dock med rapportförfattarna och Niklas Arnberg om att handtvätt och sprit är utomordentligt effektivt mot smittan.

– Viruset är väldigt känsligt för det, så det är viktigt med god handhygien, det går vi ut med, säger Karin Tegmark Wisell.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons