Annons
Nyheter

Coviddöda kan ha avlidit av andra orsaker

Äldre på särskilda boenden har drabbats särskilt hårt av pandemin, inte minst i Stockholm.
Regionens granskning visar däremot att i 8 procent av fallen var covid-19 inte den direkta orsaken till att personen avled.
Coronaviruset • Publicerad 16 januari 2021
Äldreomsorgen har drabbats hårt av coronapandemin. Arkivbild.
Äldreomsorgen har drabbats hårt av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Region Stockholm har tillsammans med övriga regioner fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att ha misskött vården av covidsjuka på äldreboenden.

Under perioden mars-augusti förra året avled 1 089 personer över 70 år på särskilda boenden (säbo) i Stockholm där covid konstaterats.

Bidragande faktor

Annons

I en egen granskning som regionen gjort kring dödsfall på säbo ser man att i 17 procent av fallen var covid-19 den huvudsakliga dödsorsaken. För den stora majoriteten, 75 procent, pekar man på att infektionen bidragit till att personen avled. Där har faktorer som ålder, skörhet och sjuklighet spelat in.

I övriga fall, 8 procent, bedömer man att annan sjukdom orsakat att personen avled. Totalt har 228 journaler gåtts igenom.

Regionen säger dock att man inte kan dra några säkra generella slutsatser än, då det finns brister i exempelvis journalanteckningar.

Bredare analys

"Vården vid särskilda boenden för äldre har varit omdiskuterade och nu finns en bredare analys och underlag för åtgärder", uppger chefsläkaren Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Liknande genomgångar av dödsfall har gjorts i bland annat Östergötland. Där konstaterade man att i 15 procent av de granskade fallen bedömdes covid-19 ha varit den direkta dödsorsaken, i 70 procent bidrog det till att personen avled och för 15 procent bedömdes andra sjukdomar vara dödsorsaken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons