Annons
Nyheter

Covidtåg kan transportera sjuka i Grekland

Ett särskilt tåg står redo att transportera covidpatienter från Thessaloniki – om det skulle behövas. Greklands andra största stad är en av de platser som har drabbats allra hårdast av landets andra virusvåg.
Grekland • Publicerad 13 december 2020
Vårdpersonal förflyttar en covidpatient i Greklands andra största stad Thessaloniki. Arkivbild.
Vårdpersonal förflyttar en covidpatient i Greklands andra största stad Thessaloniki. Arkivbild.Foto: Achilleas Chiras/AP/TT

Jämfört med andra länder i Europa klarade sig Grekland relativt bra under vårens första virusvåg. I Thessaloniki kunde det gå flera dagar utan ett enda nytt bekräftat fall av covid-19. Men nu har coronaviruset slagit klorna i Grekland på riktigt – och landets näst största stad har drabbats särskilt hårt.

– Nu är det mellan fem och åtta begravningar nästan varje dag, säger begravningsentreprenören Stavros Chatzivaritis till nyhetsbyrån Reuters i Thessaloniki.

Annons

Grekland har rapporterat närmare 124 000 fall av covid-19 och 3 540 döda. De allra flesta av dödsfallen har registrerats bara den senaste månaden.

Ansträngd sjukvård

Grekland har 588 intensivvårdsplatser för covidpatienter och Thessaloniki har i flera veckor balanserat på gränsen för vad sjukhusen klarar av. Desperata läkare har slagit larm och uttalat oro över att inte kunna ta emot alla som behöver vård.

Militären har byggt upp mobila akutkliniker och grekiska medier rapporterar om planer på att transportera patienter från norra Grekland till Aten i tåg om det skulle behövas.

– Det kan bli av, så länge det gör att vi vinner kampen mot viruset, sade regeringens talesperson Stelios Petsas när journalister frågade honom om saken.

Grekiska CNN är ett av flera medier som skriver om uppgifterna att ett passagerartåg kan komma att förvandlas till sjuktransport för patienter som inte är i behov av intensivvård. Hälsomyndigheternas förstahandsval är att flytta patienter med flyg, men om situationen fortsätter att försämras kan tåglösningen bli aktuell.

Tåget har sex vagnar och tanken är att fyra av dem ska ha plats för 30-40 patienter vardera. Ambulanspersonal har konsulterats för att säkerställa att tåget blir en så säker lösning som möjligt utifrån ett medicinskt perspektiv.

Jul med restriktioner

I november införde Grekland årets andra lockdown. Den har förlängts flera gånger och det senaste beskedet är att restriktionerna ska gälla fram till åtminstone den 7 januari.

Nedstängningen drabbar skolor, restauranger och domstolar. Det är inte heller tillåtet att resa mellan regioner.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis väntar på att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska godkänna Pfizer-Biontechs vaccin och hoppas på att vaccinering av grekerna ska kunna inledas i början av januari.

Fakta: Hårt drabbat av kris

Det första fallet av covid-19 i Grekland bekräftades i slutet av januari. I mars tog smittspridningen sedan fart.

När ett par hundra fall av viruset hade registrerats införde regeringen strikta restriktioner för att stävja spridningen. Flygplatser och hamnar stängdes liksom affärer, skolor och stora delar av samhället och befolkningen beordrades att hålla sig hemma.

Ett par månader senare började regeringen gradvis häva restriktionerna och öppna samhället igen. Landet såg då ut att ha sluppit lindrigt undan jämfört med många andra. Endast 180 människor hade dött i covid-19 i början av juni.

Under hösten har fallen blivit fler och Grekland har återigen stängt ner.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons