Annons
Nyheter

CVE: Terrordom måste synas i brottsregistret

Brott • Publicerad 22 september 2023
Terrorbrott bör framgå av det utdrag ur belastningsregistret som skolor granskar före anställning, hävdar CVE. Arkivbild.
Terrorbrott bör framgå av det utdrag ur belastningsregistret som skolor granskar före anställning, hävdar CVE. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Terrorbrott framgår inte av det belastningsregister som skolor använder, och IS-dömda har kunnat få jobb som lärarvikarier och studievägledare.

Nu kräver Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) att reglerna ändras så att terrorbrott syns på utdragen från belastningsregistret.

Annons

– Man måste kunna känna en trygghet som förälder när man lämnar barn i skolan. Den här typen av arbete ska inte heller vara ett rehabiliteringscenter för personer med en allvarlig kriminell problematik, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan, som granskat IS-dömda som sökt sig till skolan, är det fler brott som inte syns i brottsregistret som skolorna använder, som narkotikabrott, vapenbrott, misshandel och barnmisshandel.

Det som visas är domar för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons