Annons

Dadlar misstänks ligga bakom hepatitutbrott

Hälsa • Publicerad 3 maj 2019
Dadlar från Iran misstänks ligga bakom ett utbrott av hepatit A. Arkivbild.
Dadlar från Iran misstänks ligga bakom ett utbrott av hepatit A. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Färska dadlar misstänks vara orsaken till att nio personer smittats med sjukdomen hepatit A sedan slutet av februari, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Alla som har smittats uppger att de ätit färska dadlar från Iran.

Annons

De hepatitsmittade personerna kommer från olika delar av landet och det senast rapporterade sjukdomsfallet var den 16 april, men det går ännu inte att säga att utbrottet är över, enligt Livsmedelsverket.

Inga analyser har hittills visat hepatit A-virus i dadlarna som personerna konsumerat, och inget enskilt varumärke är därmed särskilt utpekat eller misstänkt.

Men analyserna fortsätter.

"Smittspårning är svårt. Det kan ta flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta", säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket i pressmeddelandet.

Hepatit A-virus orsakar leversjukdomen hepatit A, en inflammation som ger gulsot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons