Annons

Dagermanpriset till krigskorrespondent

Årets Stig Dagermanpris går till Magda Gad. Krigskorrespondenten får priset för ett berättande som "ger ett alternativ till dagens svartvita, polariserade medielogik".
Kultur • Publicerad 3 mars 2020
Magda Gad får årets Stig Dagermanpris. På bilden från 2017 tar hon emot Stora journalistpriset. Arkivbild.
Magda Gad får årets Stig Dagermanpris. På bilden från 2017 tar hon emot Stora journalistpriset. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Magda Gad, född 1975 i Falun, har gjort sig känd för sina reportage i Expressen från krigs- och katastrofhärdar i olika delar av världen. 2017 fick hon ta emot Stora journalistpriset i klassen årets förnyare för "Rapportering från fronten". I dag delar hon sin tid mellan Bagdad i Irak och Kabul i Afghanistan.

I Stig Dagermansällskapets motivering lyfter man fram hennes vilja att fördjupa och komplicera det offentliga samtalet om makt, maktlöshet, politik och individ.

Annons

"Inifrån några av världens svåraste konflikthärdar lyfter hon enskilda människors röster och erfarenheter och kastar ljus över det som många försöker mörklägga", skriver juryn.

Stig Dagermanpriset delas ut till personer eller organisationer som i Stig Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordet. Prissumman är 50 000 kronor och i år delas priset ut den 30 maj vid en ceremoni på Laxön i Älvkarleby.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons