Annons

Dålig skola kan kosta skjortan

Det kan bli dyrt att kritiseras av Skolinspektionen. I fjol riktade myndigheten viteshot mot olika skolägare på som mest sju miljoner kronor.
Men hoten får ofta saker att hända.
Utbildning • Publicerad 8 mars 2020
Lärarbrist. Ingen studiero. Mobbning. Det kan finnas många anledningar till att en skola får kritik av Skolinspektionen. Arkivbild.
Lärarbrist. Ingen studiero. Mobbning. Det kan finnas många anledningar till att en skola får kritik av Skolinspektionen. Arkivbild.Foto: JESSICA GOW / TT

Under fjolåret fattade Skolinspektionen beslut om viteshot i 99 fall där skolhuvudmannen inte åtgärdat bristerna i sin eller sina skolor i tid. Vitesbeloppen varierade mellan sju miljoner och 50 000 kronor.

I de allra flesta fall fungerar vitesföreläggandena som det är tänkt, som ett påtryckningsmedel. Skolorna åtgärdar alltså bristerna och slipper betala vitessumman helt eller delvis. Men ärendena blir ofta utdragna och det kan gå flera år från det att Skolinspektionen inleder sin granskning tills ärendet är avslutat.

Annons

Viteshotet på sju miljoner riktades mot Praktiska Sverige AB i augusti i fjol, efter kritik om brister på flera av koncernens gymnasieskolor. Skolinspektionen efterlyste bland annat bättre tillgång till praktikplatser och bättre elevhälsa. Så sent som härom dagen fick bolaget godkänt av Skolinspektionen – bristerna har rättats till.

– Det skedde en markant uppryckning. I det här fallet har vitesföreläggandet fyllt sin funktion, säger Skolinspektionens avdelningschef Björn Persson.

Han påpekar att vitesbeloppen sätts efter huvudmannens ekonomiska styrka, inte efter typ av brister.

Utöver Praktiska Sverige AB fick också nio av bolagets gymnasieskolor kritik i separata beslut, varav fyra också viteshot. Åtta av de nio har godkänts, i det nionde fallet har beslut inte fattats ännu.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons