Annons
Nyheter

Skåningar fortsatt portade från Danmark

Danmark behåller dörren stängd för skåningar utan negativt covid-19-test. Men blekingar och kronobergare är numera välkomna, förutom de sedan tidigare godkända västerbottningarna.
Danmark • Publicerad 2 juli 2020
Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.
Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Det danska utrikesdepartementet uppdaterade de coronarelaterade resereglerna på torsdagseftermiddagen.

I förra veckan kom beskedet att bara svenskar skrivna i Västerbottens län fritt får resa in i Danmark. Ett villkor är bevis att man tänker stanna i landet i minst sex dagar och är bosatt i länet.

Annons

Nu utökas svenskkvoten med boende i Blekinge län och Kronobergs län. Beslutet gäller från lördag klockan 00.

Däremot anser Danmark fortfarande att Skåne län inte uppfyller de kriterier för smittspridning som de danska myndigheterna har satt upp. Kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

För svenskar från andra län än de tre som fått grönt ljus krävs för inresa till Danmark ett negativt covid-19-test (inte äldre än 72 timmar) eller särskilda skäl (exempelvis arbete, studier, partner eller barn boende i Danmark).

Om en vecka kommer utrikesdepartementet med en ny uppdatering av resevägledningarna.

Torsdagens besked innebär omvänt att danskar inte längre avråds från icke nödvändiga resor till Blekinge, Kronoberg och Västerbotten.

Utrikesdepartementet öppnar samtidigt upp för inresor till Danmark från sex länder utanför EU, Schengenområdet och Storbritannien. Nu kan även turister från Australien, Kanada, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea och Thailand planera en dansk semester om de vill.

Fakta: De danska inresereglerna

Danmark delar in Sverige i ett gränsområde – Skåne, Halland, Blekinge – och övriga landet. För närvarande räknar danskarna Blekinge, Kronoberg och Västerbotten som öppna svenska regioner.

Inom det svenska gränsområdet:

Från öppna regioner gäller fri inresa oavsett syfte. Inget krav på att uppvisa negativt covid-19-test.

Från stängda regioner krävs giltigt syfte (till exempel arbete, studier, partner, familj, ägt fritidsboende). För semester krävs alltså att har man ett eget fritidsboende eller har ett negativt covid-19-test som är högst 72 timmar gammalt.

Utanför det svenska gränsområdet:

Från öppna regioner går det att resa in om det finns ett giltigt syfte, alternativt om den semestrande har minst sex inbokade övernattningar. Inget krav på att uppvisa negativt covid-19-test.

Från stängda regioner accepteras inresa om det finns ett giltigt syfte. För semester krävs att man äger ett fritidsboende. Inget krav på att uppvisa negativt covid-19-test om man har ett giltigt syfte – men utan ett sådant syfte nekas inresa även med ett negativt covid-19-test.

Källa: Danska polisen om inresor , hemvist och virusläget samt justitiedepartementet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons