Annons

Danmark stänger gränsen i kampen mot corona

Danmark stänger gränsen från och med lördagen för att stoppa spridning av coronaviruset – utlänningar måste från och med då ha ett "giltigt syfte" för att få lov att passera.
Beslutet ska inte påverka godstrafiken till Sverige eller svenskar som jobbar i Danmark, enligt Sveriges regering.
Danmark • Publicerad 13 mars 2020
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelar att gränserna kommer att stängas från och med klockan 12 på lördagen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelar att gränserna kommer att stängas från och med klockan 12 på lördagen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: Liselotte Sabroe

– Från och med i morgon klockan 12 stänger vi de danska gränserna tillfälligt. Det kommer fortfarande vara möjligt att transportera livsmedel, medicin och andra nödvändiga varor till Danmark, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en pressträff på fredagen, rapporterar Ekstrabladet.

Stängningen gäller till och med den 13 april.

Giltigt syfte krävs

Annons

För att få lov att passera gränsen till Danmark måste utlänningar ha ett "giltigt syfte" att vistas i landet, sade Frederiksen.

– Alla turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har giltiga skäl att visats i Danmark, får inte komma in i Danmark.

I praktiken innebär det att det införs gränskontroll. Polisen och militären kommer att ta hand om gränskontrollen, enligt Frederiksen.

Den som arbetar i Danmark påverkas dock inte av stängningen. Även danska medborgare kommer fortsättningsvis att kunna passera gränsen.

Inte heller svenskar som varit på resa utomlands kommer att hindras från att passera gränsen. De anses ha giltigt skäl för inresa. Det gäller även vid transit på Kastrups flygplats.

– Vi kommer att se bilköer vid gränserna och vid flygplatserna. Vi kommer att se att en del flyg-, färje- och tågförbindelser helt eller delvis stoppas, säger justitieminister Nick Hækkerup enligt nyhetsbyrån Ritzau.

"Knyter till säcken"

Polisen kommer på lördagen att stänga för persontrafiken men kommer att låta den tunga trafiken passera, enligt Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde.

– Det rör sig primärt om gränsen mot Tyskland och Sverige och i mindre utsträckning till Norge. Vi knyter till säcken, säger han.

Enligt statsministern Mette Frederiksen har Sverige, Norge och Tyskland informerats om gränsstängningen.

Vad som händer med Skånetrafikens verksamhet kan bolaget vid 23-tiden på kvällen inte svara på, trots att man suttit i en rad möten med bland andra Banedanmark, DSB och Trafikverket. Fler möten är inplanerade till lördagsmorgonen.

Annons

– Vi har inte informerats om beslutet i förväg. Därför vet vi inte vad detta betyder för trafiken och våra kunder, men vi återkommer med information så fort vi vet mer, säger Jens Listrup, strategichef på Skånetrafiken.

Damberg: Hindrar inte godstrafiken

"Beslutet ska inte påverka svenskar som jobbar i Danmark och inte heller påverka godstrafiken till Sverige", säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

"Vi står inför en helt ny situation där omvärldsläget ändras snabbt. Olika länder är drabbade i olika grad och väljer att agera på olika sätt. Danmark har meddelat att man imorgon stoppar resor över gränsen. Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa. Vi befinner oss i ett allvarligt läge", skriver Damberg.

Mikael Dambergs pressekreterare Natali Sial skriver i ett mejl till TT att Damberg inte kan svara på detaljfrågor om det danska beslutet, och att han "måste analysera detaljerna" innan han kan uttala sig ytterligare.

"Meningslös åtgärd"

Danmarks beslut att stänga gränserna går inte att motivera på vetenskaplig väg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

– Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd, säger han.

Tegnell misstänker att beslutet är fattat helt på politisk nivå och ser inte att det borde vara aktuellt för Sverige att göra likadant.

– Jag har väldigt svårt att se hur det skulle kunna hjälpa oss. Det finns inga studier som visar det. Tvärtom skulle det skada oss ekonomiskt. Det finns det däremot studier om.

Stena Line stänger trafik

Svenska rederiet Forsea trafikerar Helsingborg-Helsingör med fyra färjor för gods- och passagerartrafik. Jens Ole Hansen, tillförordnad vd, säger till Sydsvenskan/HD att han inte vet hur rederiet ska agera.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från i morgon, så är det bara, säger han till tidningen.

Annons

I dag går passagerarfärjorna var tjugonde minut. Passagerare reser både med och utan egen bil. Färjorna tar också många lastbilar, som enligt Danmark ska släppas igenom gränsen. Hur sorteringen ska gå till är oklart.

Färjerederiet Stena Line skriver i ett pressmeddelande på fredagskvällen att man med anledning av det danska beslutet stänger ner passagerartrafiken till Danmark tills vidare. Även till Polen – som också stänger sina gränser – stoppas passagerartrafiken.

Frakttrafiken kommer dock att fortsätta tills vidare, skriver Stena Line..

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons