Annons

SVT uppmanar sjuka att skippa finalen

Den danska Melodifestivalen genomförs utan publik på lördag. Beslutet har fattats av Danmarks Radio, DR, på grund av coronaviruset.
Den svenska Melodifestivalen kommer däremot att genomföras som planerat.
Melodifestivalen • Publicerad 6 mars 2020
Melodifestivalen kommer att genomföras med publik, enligt SVT:s senaste besked. Arkivbild.
Melodifestivalen kommer att genomföras med publik, enligt SVT:s senaste besked. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Mette Frederiksen uppmanar danska arrangörer att ställa in alla evenemang med över 1|000 åskådare. Arkivbild.
Mette Frederiksen uppmanar danska arrangörer att ställa in alla evenemang med över 1|000 åskådare. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin

Efter ett krismöte har SVT och Live Nation beslutat att genomföra Melodifestivalen på Friends arena med publik. Det gäller både de två genrepen och direktsändningen på lördag kväll. Arenan har en kapacitet att ta in 27 000 besökare per föreställning.

"Vi planerar att genomföra evenemanget, och självklart följer vi myndigheternas riktlinjer", säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT i ett pressmeddelande.

Kan få pengarna tillbaka

Annons

Samtidigt uppmanar SVT besökare att stanna hemma om de känner sig sjuka eller om de har besökt ett riskområde för coronaviruset under de senaste två veckorna.

– Om man har en biljett till Melodifestivalen och kan visa upp ett resedokument som styrker att man har varit i ett corona-riskområde de senaste två veckorna, då kan man få sin Melodifestivalbiljett ersatt av SVT, säger Sabina Rasiwala.

TT: Varför väljer ni att fortsätta med publik när Danmarks Radio har fattat ett annat beslut?

– Vi följer svenska myndigheters rekommendationer. Skulle de ändra sina rekommendationer när det gäller större evenemang anpassar vi oss såklart. Men vi vill ändå vidta den här extra försiktighetsåtgärden och vädjar till publikens goda omdöme, säger Sabina Rasiwala.

TT: Kan man lita på att de berörda besökarna stannar hemma?

– Vi vädjar till det goda omdömet och genom att ersätta kostnaden för Melodifestivalbiljetter så tror och hoppas vi att de här personerna hjälper oss och visar omsorg genom att stanna hemma, säger Sabina Rasiwala.

"Riktigt ledsna"

Den danska motsvarigheten till Melodifestivalen kommer dock att genomföras utan publik.

– Danska Melodi Grand Prix kommer att hållas utan åskådare, säger Gustav Lützhøft, ansvarig för den danska Melodifestivalen, till DR enligt Ekstra Bladet.

Han tillägger att det ändå blir en stor tv-produktion som publiken kan samlas kring där hemma.

Beskedet kommer samtidigt som statsminister Mette Frederiksen på en pressträff uppmanade till att alla arrangemang i landet som har fler än 1 000 åskådare ska skjutas upp eller ställas in. Uppmaningen gäller tills vidare fram till och med mars månads slut.

Annons

DR kommer att betala tillbaka pengar till dem som hade köpt biljetter för att se Melodi Grand Prix i Royal Arena i Köpenhamn.

– Vi har fortfarande en snygg scen och en snygg show, men det blir lite mer traditionell tv-produktion när det är utan publik. Det är något vi är riktigt ledsna över. Det är otroligt synd att vi gör alla dem som hade sett fram emot att komma hit och delta i den stora festen besvikna, säger Gustav Lützhøft till DR, skriver Ekstra Bladet.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons