Annons

Danskar manas till lugn: "Hyllorna fylls på"

Den danska regeringen försöker stoppa hamstringen av livsmedel med lugnande besked:
Danmark • Publicerad 12 mars 2020
Tomma hyllor på Netto i danska Ringsted på onsdagskvällen. Arkivbild.
Tomma hyllor på Netto i danska Ringsted på onsdagskvällen. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen

Trots statsminister Mette Frederiksens (S) uttryckliga uppmaning om att låta bli att hamstra rusade många danskar till livsmedelsbutikerna i går och många hyllor tömdes på varor.

Det finns ingen anledning att hamstra, slår näringsminister Simon Kollerup (S) fast under en pressträff. Butikerna är öppna som vanligt och lastbilar fulla med livsmedel kör runt och fyller på efterhand, är hans budskap till danskarna.

Annons

– Vi har en tät dialog med våra stormarknader, dagligvaruhandeln och transportnäringen, säger han.

– Budskapet från butikerna är klart. Butikerna håller öppet som vanligt. De har varor på lager. Det finns tillräckligt till oss alla.

Samtidigt påminner ministrarna om att det fortsatt är viktigt att hålla avstånd till andra kunder när man handlar – och behöver man hosta eller nysa så ska det göras i armvecket eller i en pappersservett.

– Jag vill gärna uppmana till att man ger butikspersonalen ett leende och uppmuntran. Deras arbete är otroligt viktigt för att vi alla ska kunna upprätthålla den handel som är nödvändig i vår vardag, säger Mogens Jensen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons