Annons
Nyheter

Därför kan män ha kortare livslängd

Vetenskap • Publicerad 15 juli 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Män som saknar Y-kromosomen har en förhöjd risk att drabbas av hjärtsvikt och dö i hjärt- kärlsjukdom, vilket kan vara en av förklaringarna till männens kortare livslängd, rapporterar Dagens Nyheter.

En mans liv är i snitt drygt fem år kortare än en kvinnas. En av förklaringarna är att män kan bli av med sin Y-kromosom i en del av blodcellerna genom en genetisk förändring – något ett svenskt forskarteam tidigare kunnat visa.

Annons

Nu visar en ny svensk-amerikansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science att män med förändringar i de vita blodkropparna även har en förhöjd risk att drabbas av hjärtsvikt och dö i hjärt-kärlsjukdom.

– Vi är sämre på att åldras. Vi klarar inte av sjukdomar som hör till åldrandet lika bra. Vår forskning visar att det bland annat beror på att många män förlorar sin Y-kromosom, säger Lars Forsberg, som är forskare och lektor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons