Annons

Rekordras för olja efter bråk mellan jättar

Världsmarknadspriset på olja faller i det största procentuella raset sedan januari 1991 då Kuwaitkriget inleddes.
Priset för brentoljan föll med omkring 24 procent.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2020
En oljeanläggning i Jubeil, Saudiarabien. Arkivbild.
En oljeanläggning i Jubeil, Saudiarabien. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Måndagens ras på världsmarknadspriserna kom sedan toppexportören Saudiarabien kraftigt sänkt sina priser och beslutat öka produktionen. Efter en viss återhämtning under dagen så föll brentoljan till drygt 34 dollar per fat.

En av de direkta orsakerna till raset är att Saudiarabien surnat till på Ryssland.

Annons

Bakgrunden är att Ryssland inte vill förena sig med Opecländerna i att kraftigt kapa produktionen när efterfrågan faller i coronavirusets spår. Därför straffar saudierna ryssarna med att vräka ut billig olja på marknaden.

– Då säger Saudiarabien, okej, nu producerar alla så mycket de vill, det kommer innebära att vi får ett gigantiskt överskott av olja, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

Ett resultat väntas bli att bensinen och dieseln blir billigare i Sverige.

"Vill visa musklerna"

Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea, tycker att det hela tyder på att Saudiarabien vill visa musklerna.

– De säger att är inte ni med på att kapa, då gör vi inte detta själva och tar alla kapningar. I stället går vi ut i priskrig och pumpar ut mer olja i marknaden, en marknad som redan har ett överskott av olja på grund av coronaviruset, lägre aktivitetsnivå och mindre förbrukning av olja.

Ett fat brentolja handlades under måndagen för omkring 35–36 dollar fatet, en minskning med över 20 procent sedan i fredags och den lägsta nivån på flera år.

Saltvedt går inte så långt att hon kallar det början på en ny oljekris, men hon konstaterar att det är en oljeprischock.

– Det kom ju mycket överraskande. Det är inte många gånger i historien vi har sett att Opec har kommit till den lösningen att de inte håller sig till kvoten och börjar producera så mycket de kan för att kämpa om marknadsandelar.

Sänkt bensinpris

Prisraset befaras sätta djupa spår i oljerika länder. Oslobörsen rasar tolv procent. USA:s ekonomi bedöms också påverkas stort eftersom USA på senare år blivit en allt större oljeekonomi, enligt Martin Guri.

En direkt effekt syns redan nu vid pumpen. Mackarna sänkte på morgonen priset på både bensinen och dieseln med 35 öre litern till 14:58 respektive 15:08 kronor.

– När det blir billigare att producera råolja blir det billigare för raffinaderierna som använder råoljan till att tillverka bensin och diesel. Med så kraftiga fall i oljepriset som vi har sett bara den senaste veckan bör vi räkna med ännu lägre priser, säger Thina Saltvedt.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons