Annons

Ddumba: Vill inte vara "untouchable"

Med den nya singeln "Blow my mind" vill Sabina Ddumba inspirera unga till att våga följa sina drömmar – men talar ogärna om ett kändisskap.
Under den kristna uppväxten handlade sången snarare om gemenskap.
Musik • Publicerad 3 maj 2019
Sabina Ddumba släpper den nya singeln "Blow my mind", med Mr Eazi som gästartist. "Jag skulle inte säga att det är en afrobeatlåt, men den har den 'viben'", säger hon.
Sabina Ddumba släpper den nya singeln "Blow my mind", med Mr Eazi som gästartist. "Jag skulle inte säga att det är en afrobeatlåt, men den har den 'viben'", säger hon.Foto: Naina Helén Jåma / TT

I musikvideon till Sabina Ddumbas nya singel "Blow my mind" slänger en ung tjej av sig ryggsäcken, sätter sig i soffan och slår på tjock-tv:n. På skärmen startar en MTV-inspirerad musikvideo med Ddumba i huvudrollen och afrobeat-artisten Mr Eazi som gäst.

Barnet symboliserar en ung Sabina Ddumba. Varje dag efter skolan satt hon med läxorna och fängslades av de färgglada, välkoreograferade musikvideorna på tv:n. Det som skedde på skärmen var långt ifrån hennes egen verklighet.

Annons

– Jag ville att det skulle vara en kontrast i videon mellan det som händer i rummet och på tv:n, det ska inte alls var samma värld. Människor förminskar sin dröm till en dröm. Det är sjukt när man tänker på det. Att du faktiskt kan bli det du som ung drömmer om att bli.

Sjöng till Gud

Sabina Ddumba slog igenom stort med låten "Not too young" 2015, året därpå släpptes debutalbumet "Homeward bound". Sedan dess har hon gjort succé i TV4:s "Så mycket bättre", sommarpratat i P1 och omtalats som ett av Sveriges nya stjärnskott. Hon har även blivit utsedd till årets bäst klädda kvinna på Elle-galan 2016 – hennes modeintresse växte fram när hon stajlade om ärvda kläder från syskonen.

Men någonstans mellan utmärkelser och uppmärksamhet började det skava – Sabina Ddumba menar att hon inte gav sig in i musikvärlden för att stå i centrum. Hon växte upp i Fisksätra i Nacka, gick på en kristen skola och har sjungit i kör sedan hon var liten, vilket har påverkat hennes syn på sin offentliga roll.

– Det handlade aldrig om att "nu ska Sabina sjunga solo". Vi sjöng lovsång, det handlade om att sjunga till Gud. Det var fett skönt att det var så, det ger mig väldigt mycket att jag kan ge någonting till någon annan, säger hon.

Ingen turné

Sabina Ddumba såg själv upp till Lauryn Hill under sin MTV-tid eftersom att hon för första gången såg en artist som såg ut som hon. När Sabina Ddumba i slutet av april uppträdde tillsammans med elever från Kulturskolan i Sandviken upplevde hon att hennes medmusiker fäste stor vikt vid hennes kändisskap, medan hon själv ville visa sig mänsklig.

– Jag vill inte distansera mig från någon. Om de här barnen känner att jag, som ändå är en kändis i deras ögon, inte är "untouchable" så kommer de förhoppningsvis att se att även de kan uppnå sina drömmar.

På den nya singeln "Blow my mind" har Sabina Ddumba influerats av afrikanska rytmer, även hennes kommande musik fortsätter i den riktningen. Någon sommarturné blir det däremot inte den här gången.

– Jag behöver ta en paus från det för att färdigställa musik så att man bara kan ge ut det. Sedan får jag försöka haka på mina vänners turnéer, glida med där bak, säger hon.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons