Annons

De hjälper utsatta genom coronakrisen

Många svenskar varken kan eller vill lämna hemmet på grund av coronaviruset.
Men hjälpen finns i sociala medier – där privatpersoner över hela landet har börjat erbjuda tjänster gratis.
Coronavirus • Publicerad 14 mars 2020
Vännerna Ida Malmlöf och Malin Fors har grundat den stora Facebook-gruppen "Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!" som har skapat engagemang över hela landet.
Vännerna Ida Malmlöf och Malin Fors har grundat den stora Facebook-gruppen "Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!" som har skapat engagemang över hela landet.Foto: Jessica Gow/TT
Syftet med deras initiativ är att hjälpa och ge trygghet åt utsatta personer som inte vågar eller kan gå utanför sina hem på grund av coronaviruset.
Syftet med deras initiativ är att hjälpa och ge trygghet åt utsatta personer som inte vågar eller kan gå utanför sina hem på grund av coronaviruset.Foto: Jessica Gow/TT
Sandra Penzo har startat Facebook-gruppen "Tillsammans i Karlskrona" för att hjälpa människor i sitt närområde.
Sandra Penzo har startat Facebook-gruppen "Tillsammans i Karlskrona" för att hjälpa människor i sitt närområde.Foto: Mateo Lozano

– Alla som vill hjälpa till ska hyllas som hjältar, säger initiativtagaren Malin Fors till TT.

Oron för covid-19 har fått vissa att länsa butikshyllorna på livsmedel och handsprit medan andra blir kvar i sina hem.

Annons

Ida Malmlöf och Malin Fors grundade därför en Facebook-grupp för att hjälpa personer som är smittade med eller är riskgrupper för covid-19. På kort tid har den fått stort genomslag. Tusentals personer har gått med och erbjuder stöd för personer som bor nära, från Luleå i norr till Falsterbo i söder, berättar de två initiativtagarna.

Matlagning och hundpromenad

Tjänsterna som erbjuds är oftast att köpa matvaror som sedan placeras utanför dörren hos den som inte vill eller kan gå ut. Men det finns också personer som vill gå ut med hunden eller laga mat åt någon.

– Vi ville visa att det finns trygghet och att det finns människor runt omkring. Ingen ska behöva känna sig ensam. Mitt i allt det här vill vi att folk ska känna sig trygga fastän de kanske sitter ensamma, säger Ida Malmlöf.

Den första efterlysningen i gruppen handlade om Malin Fors egen mormor, som bor i Lund och behövde någon som kunde handla åt henne.

– Det var startskottet, och jag kände att man måste börja någonstans. Om en vågar be om hjälp kanske fler vågar. Det kan ta emot och många äldre vill inte vara till besvär, säger Malin Fors.

"Jag satt och grät"

Flera liknande initiativ har startats på sociala medier, många av dem på lokal nivå. Sandra Penzo drog i gång ett sådant forum för människor i Karlskrona efter att ha oroat sig för sin mormor och morfar.

– De kan inte ens ge sig ut för att handla utan att det finns en risk att de blir smittade, och då kanske de inte klarar sig. Men det här gäller inte bara min mormor och morfar, utan så många fler, säger hon.

Riskgrupper har hittills varit äldre personer över 85 år och personer med underliggande sjukdomar så som högt blodtryck, lungsjukdom, cancer eller diabetes, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sandra Penzo berättar att hennes initiativ också är ett sätt att sprida kärlek i tider av oro.

– Jag blir jätterörd av all respons, det är helt fantastiskt. Det mesta man såg när coronaviruset kom var rasism, det var accepterat att folk skämtade om det på något sätt. Men nu har folk börjat hjälpa i stället. Jag satt och grät när jag läste alla fina meddelanden från folk.

Undvik fysisk kontakt

Annons

De olika initiativtagarna understryker samtidigt att ingen ska försöka hjälpa någon om den riskerar att bära på en smitta. Fysisk kontakt bör undvikas, uppmanar de, och all överlämning av varor ska ske utanför dörren.

– Om man har minsta tendens till symptom ska man inte ge sig på det här. Vi vill inte skapa mer oro, utan bara sprida kärlek. Alla får ta sitt eget ansvar i det, säger Malin Fors.

Hon fortsätter:

– Det gäller att värna om de särskilt utsatta. De äldre har byggt vårt samhälle, om det är några vi ska hjälpa är det dem.

David Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons